Islanda a livrat primele sale „pașapoarte” de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus. Astfel, a devenit una dintre primele țări care recurg la această soluție, care divizează membrii Uniunii Europene (UE).
Circa 4.800 de persoane au primit două doze de vaccin anti-Covid-19 și sunt în prezent eligibile pentru aceste certificate digitale după lansarea, joia trecută, a unui serviciu dedicat online, a precizat ministerul Sănătății, citat de AFP, transmite Hotnews.
Instituția a mai menționat că „Obiectivul este de a facilita circulația persoanelor între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controalele la granițe și să fie astfel exceptate de măsurile de restricție frontaliere”.
Pentru islandezii care dețin astfel de certificate, utilitatea lor este deocamdată teoretică, în condițiile în care nu sunt recunoscute internațional. Cu toate acestea, dacă se va ajunge la o soluție în acest sens, Islanda prevede să permită accesul pe teritoriul său pentru persoanele care dețin certificate de vaccinare emise de țările membre ale UE sau din Spațiul Economic European, precum și certificate care ar putea fi create de Organizația Mondială a Sănătății.
Amintim că posibilitatea introducerii unor pașapoarte de vaccinare la nivel internațional care să permită circulația fără restricție în afara granițelor va fi dezbătută în următoarea perioadă de OMS, a declarat joi expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh.
Această temă se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare. „Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”, a oficialul OMS.
Expertul a afirmat că organismul internaţional analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.
Benesh a declarat că în prezent OMS acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.
Medicul Octavian Jurma a comantat pentru B1TV procentul de 50% intenție de vaccinare, în rândul mai tuturor categoriilor de persoane, dar și posibilitatea impunerii unui pașaport pentru COVID-19, la nivelul anumitor state.
„Arată bine la acest stadiu, dar cred că este deja efectul celor care s-au vaccinat și care au început să arate acest lucru. Deși se susține că nu vor fi discriminate persoanele, așa cum se vede, vor fi privilegiate cu aceste pașapoarte și încept încet intenția de vaccinare va crește, sunt convins de asta.
Mai mult decât atât, nu avem suficient vaccin dacă s-ar dori vaccinarea tuturor persoanelor imediat, așa că este cumva o eșalonarea naturală. Este important să comunicăm și să îi vaccinăm pe cei 30% care vor să se vaccineze, aceștia vor deveni exemple pentru ceilalți și probabil că vor fi mai eficienți în comunicare, pentru că mereu poate să exite o teorie a conspirației în spatele fiecăruia dintre noi”, a precizat el, pentru B1 TV.