Premierul Florin Cîțu a avut, luni, o discuție telefonică cu omologul său olandez, Mark Rutte. Cei doi șefi de guverne au discutat despre evoluția pandemiei de coronavirus, relațiile politice și economice dintre cele două țări, precum și despre obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen, ocazie cu care prim-ministrul Cîțu a subliniat că țara noastră este ”pe deplin pregătită” să intre în zona de liberă circulație din Europa.
”În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Țările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relațiilor economice și pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spațiul Schengen a fost unul dintre punctele esențiale atinse în discuția cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen.
De asemenea, am discutat despre evoluția pandemiei și despre cum se desfășoară procesul de vaccinare în cele două state”, a scris Florin Cîțu într-o postare pe Facebook.
Premierul Florin Cîțu: România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen
Olanda este unul dintre statele care, de-a lungul timpului, s-au opus aderării României la Spațiul Schengen.
La finalul lunii noiembrie, Ludovic Orban, care ocupa atunci funcția de prim-ministru a reiterat, la rândul lui, importanța aderării la spațiul Schengen pentru România, în cadrul unei videoconferințe, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Orban a subliniat atunci că țara noastră îndeplinește deja criteriile tehnice în acest sens, iar o decizie favorabilă, în cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul țării noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum și contribuția sa substanțială la succesul proiectului european.
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă, statele membre ale acestui spațiu eliminând controalele pentru persoane la granițele interne.
Primele state care l-au implementat regulile Acordului Schengen au fostBelgia,Franța,Germania,Luxemburg,Portugalia,SpaniașiȚările de Jos. În total, 30 de state au aderat laAcordul Schengen, iar 27 dintre ele l-au și implementat.