Germania susține intenția UE de a limita exporturile de vaccinuri din Europa

Germania susține intenția UE de a limita exporturile de vaccinuri din Europa
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Germania sprijină intenția UE de a limita exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19, a declarat Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii. Acesta a precizat, potrivit Reuters, că Europa ar trebui să aibă o „cotă-parte echitabilă” de vaccinuri.

Germania susține blocarea exporturilor de vaccinuri din Europa

„Pot înţelege că există probleme de producţie, dar acestea ar trebui să afecteze pe toată lumea la fel. Nu este vorba despre Europa pe primul plan, ci despre o cotă-parte echitabilă pentru Europa”, a declarat ministrul german.

El a adăugat că, astfel, este logic să existe limite de exportare a vaccinurilor. Uniunea Europeană a propus întocmirea unui registru de exporturi ale vaccinurilor, ca răspuns la întârzierile de livrare ale vaccinurilor dezvoltate de AstraZeneca şi după un anunţ făcut de Pfizer potrivit căruia va încetini temporar, în ianuarie, livrările.

Gigantul farmaceutic a informat Comisia Europeană, vineri, căvor exista întârzieri la livrăriîn primul trimestru al anului – la o săptămână după ce Pfizer a făcut un anunț similar.

Steering Board al UE – un comitet compus din oficialii sanitari ai Comisiei și ai statelor membre – a organizat o discuție în sistem de videoconferință cu Astra Zeneca, luni după-amiază, pentru a aborda problema, „dar răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum”, a precizat Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate, printr-un comunicat de presă.

O a doua discuție a fost organizată luni seară.

„Uniunea Europeană va întreprinde orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii”, a adăugat comisara Stella Kyriakides.

Demnitara europeană a subliniat că anunțul companiei privind intenția de a furniza „considerabil mai puține doze” decât s-a convenit „este inacceptabilă”, explicând că blocul comunitar a „pre-finanțat dezvoltarea vaccinului și producția”.

Întârzieri în livrarea dozelor de vaccin

Campania de vaccinare din UE, care a început în finalul lunii decembrie, s-a bazat până acum pe vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna.

Cu toate acestea, livrarea vaccinului de la Pfizer către statele membre a încetinit în ultimele două săptămâni, situație care va dura cel puțin până la jumătatea lunii februarie. Compania susține că reducerea livrărilor va permite creșterea capacității de producție.

La 24 ianuarie, aproape 8,5 milioane din cei 450 de milioane de locuitori ai UE primiseră deja cel puțin o doză devaccin anti-COVID-19, arată un bilanț al Our World in Data.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`