Vaccinul Moderna, mai puțin eficient în cazul tulpinii din Africa de Sud. Compania pregătește un ser ce va putea fi administrat ca rapel suplimentar

Vaccinul Moderna, mai puțin eficient în cazul tulpinii din Africa de Sud. Compania pregătește un ser ce va putea fi administrat ca rapel suplimentar
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago Prudencio

Moderna a anunțat că vaccinul anticoronavirus dezvoltat de ea este mai puțin eficient în fața tulpinii de SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud. Compania a mai transmis că lansează un studiu clinic pentru un nou ser ce va putea fi administrat, dacă va fi nevoie, sub forma unui rapel suplimentar celor care și-au făcut deja vaccinul.

Moderna va lucra la un nou ser care să crească eficiența în fața tulpinii de coronavirus din Africa de Sud

Testele de laborator au arătat că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna oferă protecție inclusiv în fața tupinilor de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. Totuși, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, răspunsul imunitar este mai redus în cazul variantei sud-africane.

Stephane Bancel, CEO-ul Moderna, a susținut, pentru Financial Times, că are „zero griji” privind eficiența vaccinului în următoarele luni. Totuși, „dacă va trebuie să facem ceva în vară, atunci vom face ceva, dar nu putem întârzia”.

Moderna vrea să înceapă testele pentru administrarea unei doze suplimentare de rapel, care să crească eficiența vaccinului deja administrat. Serul ar trebui să fie gata de producție până în toamnă, dacă va fi nevoie de el.

Moderna este primul producător care anunță dezvoltarea unui ser menit să facă față noii variante.

Pfizer – BioNTech nu au anunțat până acum care este eficiența vaccinului dezvoltat de ei în raport cu varianta sud-africană de coronavirus.

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna rămâne eficient

Cu doar câteva zile în urmă, Moderna anunțase, printr-un comunicat, faptul că vaccinul său este eficient și oferă imunitate și în fața noilor variante de coronavirus.

Experții se așteaptă ca vaccinul „să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a spus compania, după testele de laborator.

Totuși, chiar și în acest comunicat, firma a precizat că va lucra pentru a dezvolta o doză suplimentară care să crească în continuare protecția împotriva acestor noi tulpini.

Reacţiile alergice severe la vaccinul produs de Moderna sunt rare

Între timp, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a transmis că reacţiile alergice severe după vaccinarea cu serul de la

Moderna sunt rare. Doar 10 persoane din cele peste patru milioane care au fost imunizate în SUA au avut reacția adverse și niciuna nu a decedat.

Toate cazurile au fost raportate la femei cu vârste cuprinse între 31 şi 63 de ani.

În cazul vaccinului Pfizer, rata este de 11,1 şocuri anafilactice la un milion de injectări, potrivit unui studiu precedent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`