Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că guvernanții lucrează la o nouă Lege a salarizării unitare. Dincolo de nevoia de ierarhizare, a susținut acesta, trebuie introduse criterii de performanță pentru angajații de la stat. Astfel, creșterea veniturilor în sectorul bugetar să se realizeze în funcție de performanța economiei, nu de decizii politice luate anual.
„La Legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență în administrația publică. E vorba și de a lega veniturile de performanță. Sunt mai multe lucruri. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri. Deci creșterea veniturilor să nu ai fie una decisă politic în fiecare an, ci să fie legată de performanța economiei”, a declarat, luni, premierul Florin Cîțu.
Florin Cîțu: În noua Lege a salarizării vrem să legăm veniturile de performanță. Sunt exemple în UE și le vom folosi
Întrebat dacă Guvernul ia în calcul ca funcționarii să dea, de exemplu, un concurs anual, premierul a răspuns: „Sunt mai multe variante. Chiar să știți că sunt variante pe care urma să le introducă Ministerul Finanțelor. Sunt lucruri care se întâmplă în UE de foarte mult timp. De exemplu, o rotație, să nu mai rămână în aceeași eprioadă 20 de ani. După un mandat sau două mandate de director general sau… să schimbi locul în altă parte. Sunt multe exemple în UE de bună practică în guvernanța administrații publice pe care le vom folosi”.
Șeful Guvernului a mai susținut că actuala Lege a salarizării unitare a fost prezentată la momentul ei ca eliminând inechitățile, or această problemă a devenit chiar mai gravă deoarece, în ultimii ani, au tot fost introduse excepții de la Lege. Florin Cîțu a mai precizat că președintele României nu mai are cel mai mare salariu din țară.
Totodată, Cîțu a susținut că guvernanții vor veni și cu o nouă formă a Legii pensiilor, care să se bazeze pe contributivitate.