Cum se explică ”discrepanțele” dintre numărul de persoane înscrise în platforma de programare și numărul de persoane vaccinate și raportate: Precizările CNCAV

Cum se explică ”discrepanțele” dintre numărul de persoane înscrise în platforma de programare și numărul de persoane vaccinate și raportate: Precizările CNCAV
Foto: Inquam Photos / George Calin

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face precizări cu privire la diferențele care apar între numărul de persoane programate pentru vaccinare în platforma online și numărul celor vaccinate și raportate de CNCAV pe baza evidențelor din Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV).

Explicațiile CNCAV în legătură cu diferențele dintre numărul de persoane programate la vaccinare și numărul celor raportate ca fiind imunizate

Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seară, CNCAV explică faptul că aceste ”discrepanțe” au legătură cu ”exceptările de la programare”.

”În primul rând, campania de vaccinare a început în România în data de 27 decembrie cu personalul din cele 10 spitale COVID, înainte de operaționalizarea platformei de programare. În legătură cu această „etapă 0” a campaniei de vaccinare și cu numărul persoanelor vaccinate din cele 10 spitale COVID, CNCAV a avut o informare constantă a opiniei publice.

În al doilea rând, în perioada în care ne aflăm (corespunzătoare etapei a doua a campaniei de vaccinare), continuă și vaccinarea personalului medical din spitalele COVID și a personalului medical aflat în prima etapă, conform strategiei naționale de vaccinare. CNCAV a anunțat public în repetate rânduri motivul intercalării etapelor, anume faptul că o persoană eligibilă pentru vaccinare într-o etapă anterioară și care, din diverse motive, nu s-a prezentat efectiv pentru vaccinare, o poate face chiar și atunci când s-a trecut la etapa următoare. Pentru a asigura accesul la vaccinare al tuturor persoanelor care aleg să se vaccineze, această modalitate se va păstra și va fi anunțată corespunzător și în momentul în care se va trece din etapa a 2-a în etapa a 3-a (vaccinarea în masă)”, se arată în comunicatul citat.

Ce persoane sunt exceptate de laprogramarea în platforma online

CNCAV precizează astfel că în a doua etapă a campaniei se pot înscrie la vaccinare și persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma de programare, care au la dispoziție mai multe modalități de încriere, precum înscrierea prin intermediul medicului de familie sau a medicului curant, apelul la call center, prin angajator, sau prin direcțiile de asistență socială).

În aceste categorii exceptate se încadrează: persoanele aflate în cele 1.884 centrele rezidențiale și medico-sociale de la nivel național; din data de 15 ianuarie (ora 15.00) și până ieri, 22 ianuarie, au fost vaccinate 15.264 persoane din aceste centre, dintre care 7.221 au fost vaccinate în perioada 18-21 ianuarie (repetăm, fără a fi programate în platformă); persoanele dializate; persoanele nedeplasabile; persoanele fără adăpost; persoanele aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei și care nu dețin o carte de identitate (ex. medici rezidenți sau studenți la medicină din alte țări, care lucrează sau se pregătesc în unități medicale din România și au drept de rezidență în România).

Totodată, CNCAV mai menționează că ”pentru a evita irosirea dozelor, a fost și este permisă vaccinarea fără programare și a persoanelor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, dacă există doze disponibile, cu respectare etapei de vaccinare în care ne aflăm (etapa 1 – personal medico-social, public și privat, etapa a 2-a – persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu comorbidități, indiferent de vârstă, persoane care activează în domenii-cheie)”.

Platforma online de programare are ca scop asigurarea unui acces fluent, echitabil și transparent al persoanelor la vaccinare, în ordinea de priorități stabilită; asigurarea trasabilității necesarului de doze și estimarea și predicția, pe termen scurt și mediu, a numărului de persoane ce vor fi vaccinate în raport cu numărul de doze disponibile.

Iar necesarul de doze de vaccin este stabilit pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente în platforma electronică de programare, la care se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile și a persoanelor fără adăpost.

Astfel, „exceptările de la programare explică diferențele dintre numărul de persoane programate în platformă și persoanele evidențiate în raportările RENV. Considerăm că nu este vorba despre o „depășire bruscă” a vaccinărilor față de numărul programărilor existente, motivată de o invocată „nerespectare a regulilor” sau de o „organizare defectuoasă”, ci de o creștere graduală a capacității de vaccinare, respectiv de asigurarea accesului echitabil la vaccinare a categoriilor de persoane exceptate”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)