Raed Arafat: Masca medicală protejează mai mult decât una din stofă și masca FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală

Raed Arafat: Masca medicală protejează mai mult decât una din stofă și masca FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că măștile chirugicale oferă o protecție mai mare în fața infecției cu coronavirus față de cele din pânză, iar măștile de tip FFP 2 sunt mai eficiente decât cele chirurgicale. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a făcut aceste precizări în contextul în care în unele state este luată în discuție posibilitatea de a fi introdusă obligativitatea purtării de către populația generală a măștilor medicinale. Arafat spune însă că în țara noastră nu s-a discutat până acum despre această măsură.

Precizările lui Raed Arafat despre măștile de protecție

„Știu aceste discuții, cel puțin din partea Germaniei, nu știu dacă sunt astfel de recomandări și din partea altor țări. Clar că aici se dorește o protecție maximă și o limitare maximă a răspândirii. Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală, dar aici intervine problema costului”, a explicat Raed Arafat, la Digi 24.

În acest context, se pune însă și problema dacă cetățenii pot face față costurile pe care le implică achiziționarea unor măști de acest tip.

„Problema suportării costului de către cetățean – nu știu câți oameni vor putea să suporte achiziționarea unor măști FFP2, de exemplu, continuu, pe o perioadă de câteva luni, deci de aici cred că rezultă foarte multe discuții și trebuie să vedem și dacă în alte țări aceste reguli vor fi solicitate sau vor fi impuse”, a mai spus Raed Arafat.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat recent că măștile de protecție confecționate din până sunt eficiente și în cazul noilor tulpini ale coronavirusului.

Valeriu Gheorghiță: Efoarte important ca fiecare persoană care este vacciantă să continue să respecte măsurile de prevenție

În contextul în care în mai multe state din lume au început campaniile de vaccinare ant-COVID-19, specialiștii avertizează că măsurile de protecție sanitară trebuie respectate în continuare și de persoanele vaccinate.

„Noi am spus și cu alte ocazii: e foarte important ca fiecare persoană care este vacciantă să continue să respecte măsurile de prevenție – să utilizeze masca de protecție, să păstreze distanța fizică și să mențină regulile de igienă.

Trebuie respectat acest lucru pentru o perioadă în care noi să ajungem la acel prag de imunizare colectivă de 60 – 70%. La acel moment, masa de persoane care vor fi protejate va fi suficient de mare încât probabilitatea ca două persoane receptive care au virusul să se întâlnească și să transmită la alții va fi mică”, a declarat recent coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar, Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`