Raed Arafat nu e de acord cu pașaportul de vaccinare: Duce la segregare și discriminare / În schimb, unele țări, în sezonul turistic, vor spune că dacă ești vaccinat, nu mai stai în carantină

Raed Arafat nu e de acord cu pașaportul de vaccinare: Duce la segregare și discriminare / În schimb, unele țări, în sezonul turistic, vor spune că dacă ești vaccinat, nu mai stai în carantină
Foto: Guvernul României / Facebook

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seară, că nu este de acord cu introducerea pașaportului de vaccinare deoarece acesta practic va discrimina și va împărți populația în două. În schimb, a punctat șeful DSU, e posibil ca în sezonul turistic unele state să-i scutească de carantină pe cei care demonstrează că sunt imunizați.

Întrebat, la Digi24, dacă e de acord cu introducerea pașaportului de vaccinare care să dea drepturi suplimentare, Raed Arafat a răspuns: „Un pașaport de vaccinare care să ducă la segregarea și discriminarea populației și practic la împărțirea populației în două e o abordare care nu e ok din punctul meu de vedere, dar anumite măsuri din punct de vedere medical în favoarea celor vaccinați sunt nomale. De exemplu, nu mai intri în carantină dacă dovedești că ești vaccinat. Unele țări, în sezonul turistic, vor spune că dacă ești vaccinat, nu mai intri în carantină. Dar nu-ți pot și interzice să călătorești dacă nu ești vaccinat”.

La nivelul UE sunt discuții despre un așa-numit certificat de vaccinare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că un certificat de vaccinare ar trebui recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene.Țări ca Spania și Grecia susțin introducerea unui astfel de certificat.

„Este o nevoie medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a afirmat von der Leyen.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat: „Cetățenii se vor întreba pe bună dreptate dacă acest certificat ar putea duce la un fel de restricționare a libertății noastre de călătorie. Nu, nu se va întâmpla aşa ceva. Nu ar trebui să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie. Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii, cei care au fost vaccinați și cei care nu. În schimb, dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă (fast travel lane) pentru cei care deţin acest certificat digital, standardizat”

Membrii Consiliului European au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a unui certificat de vaccinate anti-COVID-19. Concret, va fi vorba despre un document care va arăta la fel în toate statele UE, urmând să se stabilească în ce mod va fi folosit acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`