Premierul Greciei, despre impunerea unui certificat de vaccinare: Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii. Dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă pentru cei care deţin acest certificat digital

Premierul Greciei, despre impunerea unui certificat de vaccinare: Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii. Dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă pentru cei care deţin acest certificat digital
foto: pixabay

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, scrie într-un articol publicat pe site-ul Euractiv că susține introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19, care nu trebuie privit ca un pașaport de călătorie care să limiteze posibilitatea de deplasare a celor care nu au fost imunizați. ”Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii, cei care au fost vaccinați și cei care nu. Dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă pentru cei care deţin acest certificat digital, standardizat”, explică oficialul de la Atena, precizând că liderii europeni ar trebui să înceapă cât mai curând să lucreze la această inițiativă.

Kyriakos Mitsotakis, noi explicații despre certificatul de vaccinare pe care și-l dorește la nivel european

Șeful Executivului elen afirmă că în contextul în care finalul pandemiei de coronavirus se întrevede la orizont odată cu începerea vaccinării, autoritățile au datoria de a folosi toate instrumentele pe care le au la îndemână pentru a accelera revenirea la viața normală pe parcursul acestui an, iar unul dintre intrumentele la care face referire Kyriakos Mitsotakis este ”acela de stabili o legătură între un certificat de vaccinare şi deplasarea liberă de restricțiile actuale de călătorie”.

”Prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital standard, convenit în mod comun și tipizat, vom putea redeschide şi revitaliza turismul și activităţile de agrement și le vom permite cetățenilor (europeni) să circule liber și fără restricții dintr-o țară în alta. Voi fi în favoarea unei astfel de reglementări la Consiliul European de săptămâna aceasta. (…)

Cetățenii se vor întreba pe bună dreptate dacă acest certificat ar putea duce la un fel de restricționare a libertății noastre de călătorie. Nu, nu se va întâmpla aşa ceva. Nu ar trebui să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie. Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii, cei care au fost vaccinați și cei care nu. În schimb, dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă (fast travel lane) pentru cei care deţin acest certificat digital, standardizat”, scrie prim-ministrul grec în articolul citat de G4 Media.

Premierul Greciei: Nu vorbim despre un pașaport bazat pe vaccinare. Nu este menit să limiteze capacitatea cetățenilor de a călători

Mitsotakis mai precizează că cei care nu vor fi vaccinați anti-COVID-19, dar vor dori să călătoreasc, vor putea face acest lucru respectând regulile care sunt valabile în acest moment, precum „testul PCR obligatoriu înainte de plecare, testul rapid la sosire și carantina, acolo unde este necesar”.

”Astfel de măsuri ar trebui să rămână la libera alegere a fiecărui stat și este aproape sigur că vor continua în 2021 pe măsură ce ne îndreptăm spre realizarea imunității. Cu toate acestea, ar fi complicat și neprofitabil din punct de vedere economic ca astfel de măsuri să fie puse în aplicare de toată lumea”, mai notează Mitsotakis.

Totodată, acesta menționează că protecția datelor personale nu va fi pusă în pericol în acest context, anunțând că Grecia a pregătit deja un model de certificat digital de vaccinare pentru călătoriile aeriene, maritime și feroviare care a fost transmis deja partenerilor din Uniunea Europeană.

”Nu vorbim despre un pașaport bazat pe vaccinare. Nu este menit să limiteze capacitatea cetățenilor de a călători. În schimb, este vorba despre extinderea libertății de mișcare, printr-o soluție digitală simplă, fiabilă și sigură care ne poate revitaliza economiile. Exact pentru a putea realiza astfel de proiecte de colaborare, a fost creată Uniunea Europeană. Împreună putem face acest lucru”, a conchis Kyriakos Mitsotakis.

Klaus Iohannis, despre impunerea unui certificat de vaccinare la nivel european: Nu consider că acesta este de o idee bună

În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis spunea că, din punctul său de vedere, ideea introducerii unui astfel de certificat nu este una bună și ar putea crea cadrul unor discriminări.

”Personal, nu consider că acesta este de o idee bună. Prin acesta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat, știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Deci sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgențe. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`