Ungaria este prima țară UE care aprobă vaccinulSputnik V. Guvernul a precizatjoi că a autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V dezvoltat de Rusia, potrivitPolitico.
Institutul Național de Farmacologie și Nutriție al Ungariei (OGYÉI)a oferit autorizații temporare atât pentru vaccinul anti-Covid Sputnik V cât și pentru cel dezvoltat de AstraZeneca.
Budapesta negociază un contract cu Rusia pentru cumpărarea vaccinului său, a anunțat ministrul de externe ungar Péter Szijjártó, care se va duce vineri la Moscova.
„Guvernul a vrut să cumpere doar vaccinuri care au fost administrate deja unor milioane de persoane și, normal, doar vaccinuri care au fost aprobate și autorizate ca fiind sigure și eficace pot fi folosite pentru inoculare în Ungaria”, a spus guvernul ungar.
OGYÉI a precizat că autorizațiaeste valabilă pentru șase luni. Se pare că eficiența vaccinului rusesc este deaproximativ 92%.
Vaccinul chinzesc este utilizat în mai multe țări precumSerbia sau Emiratele Arabe Unite, iar producătorul spune că are o eficiență de 79%.
Încă nu se știecând va fi disponibil vaccinul Sputnik V în Ungaria,miercuriCentrul Național de Sănătate Publică urmândsă ia o decizie în legătură cuvaccinul rusesc în câteva săptămâni.
În ceea ce privește achiziționarea vaccinului AstraZeneca, aceasta depinde de autorizarea sa de către EMA și Comisia Europeană.
„Nu putem începe inocularea în masă” fiindcă EMA nu a aprobat încă vaccinul, a scris pe Twitter Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.
„Nu va exista niciun obstacol pentru vaccinarea în masă în Ungaria de îndată ce UE începe livrările”, mai spune acesta.
”Niciun vaccin nu va ajunge pe piața maghiară dacă nu respectă standardele care să îl facă sigur și de încredere”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.
EMA va lua o decizieasupra vaccinului britanic la 29 ianuarie, Comisia rezervând deja 300 de milioane de doze cu opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze suplimentare.
Potrivit unor sondaje, doar 7% dintre maghiari ar accepta vaccinul rusesc și doar 1% pe cel chinezesc. Guvernul de la Budapesta a respins însă îndoielile,scrie BBC.