Reacții internaționale după învestirea lui Joe Biden. „Administrația sa va avea misiunea de a vindeca sufletul națiunii. Atașamentul față de democrație nu cunoaște frontiere” (VIDEO)

Reacții internaționale după învestirea lui Joe Biden. „Administrația sa va avea misiunea de a vindeca sufletul națiunii. Atașamentul față de democrație nu cunoaște frontiere” (VIDEO)
Foto: Hepta - Zuma Press / Saul Loeb

Lideri politici și religioși i-au felicitat pe Joe Biden și Kamala Harris, miercuri, ziua în care au fost învestiți în funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte al Statelor Unite.

Reacții internaționale după ce Joe Biden a devenit oficial președintele SUA

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis: „Îl felicit pe președintele Joe Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm parteneriatul strategic în beneficiul cetățenilor noștri și să lucrăm la adevăratul spirit al valorilor transatlantice”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron: „Suntem împreună. Vom fi mai puternici să înfruntăm provocările vremurilor noastre. Mai puternici să ne construim viitorul. Mai puternici să ne protejăm planeta. Bun venit înapoi în Acordul de la Paris”.

Emmanul Macron, mesja după învestirea lui Biden

„Acum este timpul să căutăm un numitor comun – noua administraţie ameeicană a indicat deja o revenire la OMS şi Acordul de la Paris. Poate că nu vom fi mereu de acord unii cu alţii, dar nu vom renunţa să căutăm soluţii”, a transmis și Ministrul german de Externe, Heiko Maas.

„Este o mare zi pentru democraţie, ajungând mult dincolo de graniţele Americii”, a susținut Giuseppe Conte, premierul Italiei.

Joe Biden e noul președinte al Statelor Unite. Kamala Harris, vicepreședinte

Premierul japonez Yoshihide Suga: „Felicitări președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kalama Harris în ziua învestirii. Japonia și Statele Unite sunt aliați prin legături strânse și valori universale comune”.

Președintele statului Chile, Sebastian Piñera: „Administrația sa va avea misiunea de a vindeca sufletul națiunii și de a întări coeziunea internă. Atașamentul față de democrație, libertate și drepturile omului nu cunoaște frontiere. Îi doresc numai bine președintelui Biden!”

Andres Manuel Lopez Obrador, președintele Mexicului, a transmis că pandemia de coronavirus, redresarea economică și migrația sunt domenii-cheie de interes în relația Mexic – SUA. Acesta a punctatcă Biden trebuie să reglementeze statutul mexicanilor care muncesc pe teritoriul american.

Imran Khan, premierul Pakistanului: „Abia aștept să lucrăm împreună în consolidarea relațiilor Pakistan – SUA prin angajamente comerciale și economice, pentru combaterea încălzirii climatice, îmbunătățirea sănătății publice, combaterea corupției și promovarea păcii în regiune și în lume”.

Papa Francisc a transmis că se roagă la Dumnezeu să ghideze eforturile lui Joe Biden pentru a aduce reconciliere în societatea americană. Suveranul Pontif a insistat că noul președinte american trebuie să lucreze la perfectarea unei societăți marcate de o justiție adevărată, libertate și respect pentru drepturile și demnitatea fiecărei persoane, în special ale celor săraci, vulnerabili și a ale celor care nu au o voce să îi reprezinte.

Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene: „Statele Unite s-au întors. Și Europa e pregătită. Pregătită să reia legăturile cu un partener vechi și de încredere. Pregătită să dea un nou suflu prețioasei noastre alianțe. Abia aștept să lucrez cu președintele Biden”.

Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene: „Statele Unite s-au întors!”

La rândul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis că „democrația americană și-a dovedit puterea și rezistența”. „Azi are loc mai mult decât o tranziție, azi a apărut oportunitatea de a reînnoda relația transatlantică ce a suferit foarte mult în ultimii patru ani”.

SUA au un nou președinte. Mesajul lui Charles Michel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a felicitat pe Biden și Harris pentru „învestitura istorică”. Apoi i s-a adresat direct lui Biden: „Președinte Biden, pe noi ne leagă o caldă prietenie de zeci de ani. Abia aștept să lucrez cu tine, să consolidăm și mai mult relația SUA- Israel, pentru a extinde pacea dintre Israel și lumea arabă și pentru a face împreună față provocărilor, principala fiind amenințarea reprezentată de Iran. Îți doresc succes maxim!”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a felicitat pe Biden și Harris

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Astăzi este începutul unui nou capitol pentru Alianța transatlantică (…) De mai bine de șaptezeci de ani, Alianța noastră transatlantică a garantat libertatea, pacea și securitatea popoarelor noastre. Leadershipul SUA rămâne esențial, deoarece lucrăm împreună pentru a ne proteja democrațiile, valorile și ordinea internațională”.

„Această nouă administrație marchează începutul unei noi ere pentru relațiile transatlantice. Lumea are nevoie de o relație puternică între Europa și Statele Unite. Lucrând împreună, putem aborda mai bine provocările cu care ne confruntăm”, a transmis și David Sassoli, președintele Parlamentului European.

„Respirăm aer proaspăt din nou. Succes, Joe şi Kamala!”, a scris și Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`