Florin Cîțu: În scenariul optimist, 2 milioane de persoane vacinate până în 29 martie / Până la final de septembrie, 10,4 milioane de vaccinați cu ambele doze / Sunt 23 de milioane de doze deja plătite, să vedem când vin (VIDEO)

Florin Cîțu: În scenariul optimist, 2 milioane de persoane vacinate până în 29 martie / Până la final de septembrie, 10,4 milioane de vaccinați cu ambele doze / Sunt 23 de milioane de doze deja plătite, să vedem când vin (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

În scenariul optimist, România va primi 4,2 milioane de doze de vaccinanti-COVID-19 până în 29 martie, dată până la care, tot într-un scenariu optimist, va avea 2 milioane de persoane vaccinate la nivel național, a afirmat premierul Florin Cîțu, care a precizat că23 de milioane de doze au fost deja plătite. Așa cum arată programarea în prezent, spune prim-ministrul, 10,4 milioane de cetățeni vor fi vaccinați cu ambele doze până la sfârșitul lunii septembrie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Florin Cîțu, despre campania națională de vaccinare anti-COVID-19

„Îmi doresc ca toată lumea să fie vaccinată cât mai repede, nu depinde de noi. Noi, pe parte de logistică, suntem pregătiți, repet, să mergem la 150.000 de vaccinuri pe zi. Depindem de cum primim aceste vaccinuri. În acest moment, ca să fiu foarte clar, 2,4 milioane sigure până în 29 martie – 400.000 de la Moderna ar trebui să le primim și pe acestea până în 29 martie, AstraZeneca ar trebui să aflăm până la sfârșitul lunii dacă îl primim. Vă dau și scenariul optimist – 4,2 milioane de doze până în 29 martie, dar acela este un scenariu optimist și vreau să fie foarte clar că în acest moment ne mizăm pe cele 2,4 milioane. În scenariul optimist vorbim de 2 milioane de persoane vaccinate până în 29 martie. Așa cum avem programarea astăzi, până la sfârșitul lunii septembrie, 10,4 milioane de cetățeni, 70% dintre cei care trebuie vaccinați, din 15 milioane, vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin. Am cumpărat toate dozele, sunt 23 de milioane de doze cumpărate deja, plătite, doar să vedem când vin”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul a anunțat, miercuri, adoptarea unei Hotărâri de Guvern care aduce îmbunătățiri strategiei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

„Hotărârea de Guvern care prezintă etapa a doua și categoriile de persoane care se vor vaccina în etapa a doua. Au fost mai multe discuții, am ajuns la o formă finală și am decis ca strategia inițială să fi regândită.Urmează o a treia etapă, care va cuprinde alte categrorii esențiale. În etapa a doua, personalul cheie din instituțile publice care sunt esențiale pentru funcționarea statului. Conducătorilor acestor instituții le transmis să ia în calcul personalul personalul esențial, nu tot personalul. A fost introdusă și etapa a treia – persoane esențiale mai ales din sectorul privat. HG e un document flexibil, care poate fi modificat în funcție de evoluția din teren și de cum primim vaccinurile.Sunt 2,4 milioane de doze de vaccinuri Pfizer care vor veni până pe 29 martie, dar avem și Moderna, care trebuie să vină cu 400.000, mai e și Astrazeneca. Dacă vor veni alte doze, vom modifica HG. Și etapa a doua a fost accelerată față de planul inițial”, a explicat demnitarul liberal.

El a vorbit, totodată, și despre crearea etapei a III-a A, una intermediară, ce este dedicată persoanelor din sectorul privat care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, precum casierii din supermarketuri.

„În etapa a II-a încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o și la înregistrare, sau la înrolarea în platformă, deci 75% vârstnici, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice, deci asta ar fi un procent. Restul sunt persoane din (n.r. – activități) esențiale în funcționarea statului. Veți vedea exact categoriile, sunt mai multe, le veți vedea acolo exact pe fiecare în parte. Etapa a III-a a fost spartă, în etapa III A și etapa a III-a clasică. La 3 A vă spun că sunt, de exemplu, în special cred că sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat”, a adăugat premierul Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025