Cum ar putea să fie vaccinate persoanele care nu se pot deplasa pentru a nu se pierde doze de vaccin. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Cum ar putea să fie vaccinate persoanele care nu se pot deplasa pentru a nu se pierde doze de vaccin. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță
scumc.ro

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit, la TVR, despre posibilitatea ca persoanele carenu se pot mergela centrele de vaccinare să primească doza împreună cu persoanele eligibile din familie.

În acestă privință,o problemă estecă flacoanele au 5 doze de vaccin, iar condițiile de transport între domiciliile a două persoane sunt dificile.

„În acest moment, există două opțiuni pe care le avem în vedere, vom stabili modalitatea optimă săptămâna aceasta”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Plecând de la tipul de vaccin în flacon multidoză, e complicat să administrăm o doză și apoi să mergem la altă persoană respectând toate condițiile de transport. Gândim săptămâna aceasta o modalitate prin care să vaccinăm și membrii familiei respective pentru a nu se pierde doze de vaccin”, a spus acesta, în urma unei dezbateri la TVR.

Pe 15 ianuarie a început etapa a II-a a campaniei de vaccinare, care se adreseazăpersoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli croniceși personalului care desfășoară activități în domenii esențiale.

Comitetul Național de Vaccinare a anunțat că până pe18 ianuarie, au fost vaccinate 235.239 de persoane, de la începutul campaniei de vaccinare, dintre care 30.237 în ultimele 24 de ore.

Cât durează imunitatea vaccinului anti-COVID

Șeful DSU, Raed Arafat,a vorbit luni, pentru Digi24, despre imunitatea dată de vaccinul anticoronavirus.

„În acest moment, în șase – opt luni dejas-au făcut testepe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună ”atenţie că a scăzut” şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă”.

Nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din cauza asta spunem că analiza pe durata imunității, dovada ei este trecerea timpului și testele care se fac pe cei care au participat la studii și care, din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin”,a mai precizat secretarul de stat.

Secretarul de stat a mai spus că e posibil ca persoanele vaccinate să aibă șansa să meargă în concedii în străinătate, la vară, fără să mai fie obligate să stea în carantină:

Sunt discuţii la nivel european, o să se discute aceste aspecte şi poate o să se stabilească şi modul de recunoaştere din aceste ţări. (…) Poate că unele ţări o să zică ”ai vaccin, intri, nu ai vaccin, intri cu carantină”.

„Nu este vorba de pasaportul de vaccinare care limitează călătoriile sau aşa ceva, ci este vorba de o măsură normală de sănătate publică. Cei care s-au vaccinat nu mai stau în carantină, dacă au făcut şi doza de rapel şi au trecut şi minim 10 zile”,a declaratRaed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`