Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a reproșat guvernanților că au făcut declarații contradictorii pe tema redeschiderii școlilor din 8 februarie. Acesta a insistat că reluarea cursurilor în format fizic nu poate fi condiționată de vaccinarea cadrelor didactice, așa cum s-a indus ideea public. Rafila a mai criticat faptul că se fac prea puține teste pentru depistarea infecției cu coronavirus. În contextul în care redeschiderea școlilor depinde tocmai de evoluția epidemiei, nu putem avea o imagine reală asupra acestei evoluții atât timp cât testăm puțin, a atras atenția medicul.
„Există o problemă legată de cadrele didactice. Începerea școlii a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis și noi am salutat acest anunț în ceea ce privește începerea școlii pe 8 februarie. Însă am asistat la câteva lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunțului președintelui, respectiv pozițiile reprezentanților Ministerului Sănătății care au indus ideea că vaccinarea cadrelor didactice va fi cea care va condiționa desciderea școlilor, faptul ce nu va putea fi posibil decât peste foarte, foare mult timp pentru că, pe de o parte, discutăm de sute de mii de cadre didactice, care nu au suficente informații cât să se decidă asupra vaccinării, și pe de altă parte limitarea înscrierilor și a cantităților de vaccin e tot un factor care va întârzia vaccinarea cadrelor didactice.
Ceea ce s-a întâmplat azi, când s-au raportat numai 1.500 de cazuri la nivel național din care 1.100 în București, ne arată că ieri nu s-a testat în România decât în Capitală și ne aflăm într-o situație paradoxală: discutăm de deschiderea școlilor în funcție de situația epidemiologică și, pe de altă parte, nu reușim să revenim cu testarea la un nivel sugestiv pentru a aprecia în mod corect situația epidemiologică și a putea lua decizii în cunotință de cauză.
Nu se poate ca în continuare să existe opinii contradictorii între reprezentanții Guvernului, înepn cu premierul și continuând cu ministrul Sănătății sau cu coordonatorii campaniei de vaccinare care ne oferă tot felul de cifre referitoare la numărul de persoane imunizate pe zi. Vedem că avem o medie de sub 10.000 / zi și nu reușim o performanță mai mare”, a declarat Alexandru Rafila, luni.
Alexandru Rafila remarcă un paradox: Discutăm despre deschiderea școlilor în funcție de situația epidemiologică, dar nu facem suficiente teste pentru a aprecia corect această evoluție
Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a prezentat cele trei scenarii în care ar putea funcționa școlile din 8 februarie, când începe cel de-al doilea semestru.
„În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în secnariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII). În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a explicat șeful statului.
O decizie definitivă în acest sens va fi luată, însă pe 2 februarie, în funcție de eveoluția epidemiei de coronavirus de până atunci, a mai precizat Iohannis.