Valeriu Gheorghiţă: Dacă suntem realmente puşi în faţa faptului să avem doze de vaccin care se pot irosi, evident că orice persoană poate să beneficieze, doar n-o să aruncăm dozele

Valeriu Gheorghiţă: Dacă suntem realmente puşi în faţa faptului să avem doze de vaccin care se pot irosi, evident că orice persoană poate să beneficieze, doar n-o să aruncăm dozele
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că în fiecare centru de vaccinare ar trebui să există o listă de așteptare astfel încât, dacă o persoană nu poate veni în ziua în care s-a programat, să fie chemați alții înscriși în etapa a doua. Medicul militar a precizat că dacă se va ajunge la un moment dat să rămână doze, atunci acestea ar trebui administrate oricăror persoane pot beneficia de ele deoarece „doar nu o să aruncăm dozele şi să rămână nefolosite”.

Valeriu Gheorghiță a explicat ce ar trebui să se întâmple cu dozele de vaccin anti-COVID-19 care rămân

„Această listă de aşteptare poate prelua şi ne dorim să preia inclusiv acest rol în care dacă sunt persoane care nu se prezintă din varii motive, conform programării pe care o au, sau se regăseşte la centrul de vaccinare o contraindicaţie pacientul respectiv are febră şi nu poate să fie vaccinat, vor fi notificate persoanele din lista de aşteptare să se prezinte în timp util pentru efectuarea vaccinării. Vor fi persoane din etapa a doua”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Digi24, citat de News.ro.

Acesta și-a manifestat apoi convingerea că platforma de programare a vaccinării va avea în curând o astfel de funcționalitate.

Medicul a insistat că nu ar trebui cu niciun chip ca dozele de vaccin să fie aruncate: „În situaţia în care suntem realmente puşi în faţa faptului să avem doze care se pot irosi şi nu mai avem cui să le administrăm, evident că orice persoană în acea situaţie poate să beneficieze de vaccinare pentru că doar nu o să aruncăm dozele şi să rămână nefolosite”.

Gheorghiță a precizat totuși că, în astfel de situații, trebuie identificate persoanele care au cea mai mare nevoie de vaccinare. El a punctat că buna organizare la nivelul fiecărui centru de vaccinare va sigura o rată maximală de utilizare a dozelor.

Raed Arafat: Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Siuații de Urgență, a insistat că dozele de vaccin anticoronavirus nu trebuie aruncate sau irosite.

„Răspunsul logic şi normal este că nu. Nu trebuie să rămână doze de vaccin. În primul rând cei care se înscriu, trebuie să meargă. Dacă s-au înscris şi nu au mers şi au rămas câteva doze, trebuie să existe o soluţie identificată sau aşteptată în care să se spună că aceste doze nu se aruncă şi se dau unor oameni, chiar dacă apar pentru a doua zi sau dacă nu sunt chiar pe listă şi pot fi vaccinaţi şi intră în sensul de a fi vaccinaţi atunci să se vaccineze. Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor pesoane care uniţial s-au înscris pe listă”, a declarat, zilele trecute, Raed Arafat.

Săptămâna aceasta, primarul localității Alexandru Odobescu din județul Călărași, Niculae Eremia, a primit prima doză din vaccinul anti-COVID-19, deși la acel moment doar cadrele medicale primeau vaccinul. El a explicat că a ajuns să se vaccineze deoarece rămăsese o doză nefolosită în ziua respectivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri