Călin Popescu-Tăriceanu, pus oficial sub acuzare de DNA pentru că ar fi luat mită 800.000 de dolari (VIDEO)

Călin Popescu-Tăriceanu, pus oficial sub acuzare de DNA pentru că ar fi luat mită 800.000 de dolari (VIDEO)
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 16:00 // DNA anunță că în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând lui Călin Popescu Tăriceanu până la concurența sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei a 3.204.640 lei.

“Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a fost pus oficial sub acuzare, vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru că ar fi luat mită 800.000 de euro. El se prezentase astăzi la sediul DNA, unde fusese audiat sub suspiciunea că, în perioada 2007-2008, când încă era prim-ministru, ar fi primitfoloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță, de la reprezentanții unei companii austriece, și și-ar fiexercitat atribuțiileastfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei respective.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

DNA l-a pus oficial sub acuzare pe Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul premier, acuzat că a luat mită 800.000 de dolari

DNA anunțat, în 11 ianuarie, că procurorul-șef anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Călin Popescu-Tăriceanu.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în comunicatul prin care DNA anunța că solicită încuviințarea urmării penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Administrația Prezidențială anunța, în 13 ianuarie, că Președintele Românieia încuviințat urmărirea penală a fostului premier, după o solicitare a DNA în acest sens. Procurorii anticorupție notau în același comunicat căSenatul a fost sesizat să încuviințeze urmărirea penală încă din 7 noiembrie 2018, în condițiile în care la acea vreme Călin Popescu-Tăriceanu ocupa funcția de senator, însă Camera superioară a Parlamentului a respins solicitarea Direcției.

„Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. (…)Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”, se mai arăta în același comunicat al DNA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)