Valeriu Gheorghiță spune că în etapa a doua ar putea fi vaccinate 2,5 milioane de persoane. Până acum, aproape 170.000 de români au primit vaccinul anti-COVID-19 (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță spune că în etapa a doua ar putea fi vaccinate 2,5 milioane de persoane. Până acum, aproape 170.000 de români au primit vaccinul anti-COVID-19 (VIDEO)

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că în România ar putea fi vaccinate până la 2,5 milioane de persoane în etapa a doua a campaniei de imunizare. Asta în condițiile în care, începând din 27 decembrie 2020, atunci când vaccinările au început pe teritoriul României, și până în prezent, la nivel național au primit serul anti-coronavirus aproape 170.000 de persoane.

Câte persoane ar putea fi vaccinate în România în etapa a doua a campaniei de imunizare

Întrebat câte persoane se estimează că vor fi vaccinate în etapa a doua, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Ne putem uita acum la calendarul de livrări și câte doze efectiv vom avea și putem să spunem că pentru luna februarie și martie împreună vom avea circa 2 milioane de doze de la Pfizer și circa 400.000 de doze de la Moderna. Putem asigura, pe lângă ce avem acum, circa 1,4 milioane de persoane. (…) Plecând de la un procent de intenție de vaccinare în jur de 50-60% – care este variabil de la o categorie la alta – dacă aplicăm un procent de 50% dintr-o populație estimată de 5 milioane pentru etapa a doua, am putea să spunem că circa 2,5 milioane de persoane vor veni, efectiv, către un centru de vaccinare. Dacă vor fi și alte companii care vor primi autorizare la sfârșit de ianuarie, acest lucru ne creează o perspectivă mult mai bună de a crește accesibilitatea reală a persoanelor la vaccinare și de avea un număr mult mai mare. Depinde de numărul de doze care ne vor reveni și ritmul în care vor fi livrate”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Când va începe administrarea vaccinului Moderna în România

Miercuri a ajuns în România prima tranșă a vaccinului produs de companie Moderna. Întrebat când va începe administrarea acestuia, colonelul Gheorghiță a răspuns: ”În zilele următoare se va face alocarea acestor doze, sunt foarte puține. Vorbim de 14.000 de doze, ceea ce ne asigură vaccinarea a circa 7.000 de persoane. Ne dorim o răspândire la nivel național, adică să existe cel puțin în marile centre, unde există un număr ridicat de persoane care se vaccinează pentru că acest lucru reduce riscul de irosire inutilă a dozelor. Se analizează exact centrele care vor avea, de luni, activitate de vaccinare, vom vedea ritmul vaccinărilor și atunci vom ști cum să alocăm mai bine aceste doze”.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea populației generale

De asemenea, întrebat când va începe vaccinarea populației generale, coordonatorul campaniei de imunizare a precizat: ”Partea bună este legată de faptul că la nivelul Comisiei Europene s-a suplimentat contractul cu Pfizer cu încă 200 de milioane și posibilitatea de accesare a încă 100 de milioane de doze, ceea ce înseamnă că România va avea în mod real acces la peste 20 de milioane de doze doar de la compania Pfizer. Se estimează ca din aprilie, numărul de doze să se dubleze, iar acest lucru creează perspectiva să avem un acces la un număr semnificativ mai mare de doze și să putem asigura un ritm de vaccinare care să ne creeze perpectiva realizării obiectivului propus de a avea până în septembrie peste 10 milioane de persoane vaccinate”.

Campania de vaccinare se confruntă cutot mai multe probleme logistice, în ciuda încercării coordonatorului ei de a da asigurări că procesul decurge normal și că autoritățile dețin controlul situației. Realitatea din teren pare să fie cu totul alta. În Capitală vor exista, de exemplu, doar opt locații unde populația se va putea vaccina împotriva COVID-19. Nici la nivelul fiecărui județ situația nu pare a fi mai bună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`