Autoritățile din China au raportat moartea unui pacient cu COVID-19, acesta fiind primul astfel de deces înregistrat pe teritoriul chinez în ultimele opt luni, informează The Guardian. Decesul a fost consemnat în provincia Hubei. Până acum, Comisia Națională de Sănătate nu a făcut precizări suplimentare cu privire la acest caz.
Acesta este cel de-al 4.635-lea deces din China asociat bolii infecțioase provocate de SARS-CoV-2, iar singurele informații transmise de autorități sunt legate de faptul că pacientul este din provincia Hubei, considerată epicentrul pandemiei de coronavirus la începutul anului trecut.
În același timp, Comisia Națională de Sănătate din China a raportat 138 de cazuri noi de COVID-19 și alte 78 de noi cazuri asimptomatice, pe care le numără separat. Acesta este cel mai grav bilanț zilnic anunțat de Beijing din luna martie și până acum.
Iar totul are loc în contextul în care peste câteva săptămâni va începe Noul An chinezesc, care vine cu o perioadă de vacanță în care oamenii își vizitează rudele și, deci, crește riscul de răspândire a virusului în rândul populației.
De altfel, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare a început să crească, autoritățile din China au anulat ceremoniile organizate în mod normal de Anul Nou.
În același timp, în ultima perioadă numărul cazurilor din provincia Heilongjiang aproape s-au triplat. Este vorba despre o provincie cu peste 37 de milioane de locuitori, în care a fost declarată starea de urgență, oamenii fiind sfătuiți să limiteze deplasările și ieșirile din zonă cât mai mult posibil.
O echipă de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a ajuns în China pentru a cerceta originile COVID-19. Doi dintre membrii echipei au rămas deocamdată în Singapore după ce testele au detectat că aceștia au anticorpi, în timp ce restul delegației a intrat în carantină în Wuhan pentru două săptămâni înainte de a începe investigația.
Sosirea lor în China, transmisă în direct de mass-media de stat, a venit după aproape un an de negocieri cu OMS și după dispute diplomatice între China – care a încercat să schimbe declarațiile în legătură cu originea virusului – și alte state care au cerut Beijingului să permită desfășurarea unei anchete independente.
Cei 10 cercetători de la OMS vor intervieva personalul de la mai multe institute de cercetare și spitale și vor vorbi și cu oamenii care lucrează în piețele din China unde se crede că a apărut noul coronavirus.
De la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, China a raportat pest 87.000 de cazuri de infectare, iar numărul deceselor a trecut de 4.600.