Campania de vaccinare, amenințată de absența unei strategii eficiente de comunicare: Mai puţin de jumătate dintre românii de la oraş vor să se vaccineze împotriva COVID-19

Campania de vaccinare, amenințată de absența unei strategii eficiente de comunicare: Mai puţin de jumătate dintre românii de la oraş vor să se vaccineze împotriva COVID-19
foto simbol: Hepta.ro / foto: Hepta.ro / DPA Images / Allison Dinner

Cu doar o zi înainte de începerea celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, lipsa unei strategii eficiente de comunicaredin partea autoritățilorcontnuă să aibă efecte negative asupra procesului de imunizare.

Românii, neîncrezători în campania de vaccinare

Astfel, mai puţin de jumătate (46%) dintre românii din mediul urban au afirmat că sunt dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19, în timp ce aproximativ un sfert (27%) declară că nu au luat încă o decizie în privinţa acestui lucru, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, dat publicităţii joi, relatează Agerpres.

Datele iSense Solutions arată că 27% dintre persoanele intervievate nu sunt de acord să se vaccineze în prezent, dar pe termen mai lung, 85% dintre românii din mediul urban s-ar vaccina împotriva COVID-19, chiar dacă o bună parte şi-ar dori să mai aştepte o perioadă pentru a se convinge că vaccinul este eficient sau sigur.

Totodată, patru din zece români (40%) au subliniat că s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, în timp ce doi din zece români (18%) îşi propun să se vaccineze doar după ce vaccinul a fost administrat unui număr suficient de mare de persoane pentru a se asigura că nu există efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declară că ar aştepta cel puţin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu şi lung ale vaccinului. În schimb, doar 15% refuză să se vaccineze.

Veștile nu sunt deloc bune din perspectiva campaniei de vaccinare având în vedere că pentru obținerea imunității colective este necesar ca 60%-70% din populație să fie imunizată.

Campania de vaccinare întâmpină tot mai multe probleme, cu doar o zi înainte de începutul celei de-a doua etape a imunizării, în ciuda faptului că autoritățile, în frunte cu medicul Valeriu Gheorghiță au dat asigurări că va exista o organizare mai bună.

Lipsă de personal în centrele de vaccinare

După dificultățile care au planat asupra deschiderii centrelor de vaccinare, alte probleme par să dea peste cap întregul proces. Una dintre ele este lipsa personalului medical implicat în vaccinarea populației.

Doar opt medici din Botoşani şi-au manifestat, până miercuri, disponibilitatea de a face parte din personalul medical implicat în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliţei.

Potrivit datelor centralizate de DSP, în baza de date au fost înregistrate, de asemenea, cererile a 69 de asistenţi medicali şi zece registratori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`