Alexandru Rafila: Vor fi probleme serioase peste 10-15 ani cu acești copii care au fost împiedicați să meargă la școală

Alexandru Rafila: Vor fi probleme serioase peste 10-15 ani cu acești copii care au fost împiedicați să meargă la școală
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat,la Antena 3, că riscurile din multe țări în care copii nu merg la școală sunt mari în ceea ce privește sănătatea mentală. Acesta mai spune că ”acum se pot deschide fără probleme, în majoritatea localităților din țară, școlile primare și de gimnaziu.”

„Discuția aceasta globală legată de deschiderea școlilor nu e sănătoasă pentru că nu discutăm de 3,5 milioane de elevi și studenți – discutăm de mai multe categorii de elevi, respectiv studenți, iar deschiderea școlilor trebuie să se facă în funcție de câteva scenarii care să țină cont de o eventuală creștere de diferite grade a numărului de cazuri noi, ținând cont de noua tulpină care circulă mai mult în Marea Britanie sau în alte țări din Europa, și trebuie în mod diferențiat abordată problema.

De exemplu, acum se pot deschide fără probleme, în majoritatea localităților din țară, școlile primare și de gimnaziu. La o creștere medie, să spunem, am putea discuta de menținerea școlilor primare și de un scenariu hibrid pentru gimnaziu. Deci, această abordare unitară care s-a întâmplat până în momentul de față, de luni de zile, care nu a fost fundamentată de niciun specialist sau doar de unul, nu cred că este sănătoasă. Ea nu a ținut cont nici de evoluția pandemiei la nivel național, nici de situația locală din fiecare județ sau fiecare localitate, nici măcar de modul în care se organizează școlile”, a spusAlexandru Rafila, la Antena 3.

„Este o prezentare pe care am făcut-o la congresul studenților la Medicină. Ea provine din surse ale Organizației Mondiale a Sănătății și de la UNICEF. E un studiu care arată câteva lucruri: copiii până la 10 ani se îmbolnăvesc mult mai rar și transmit mult mai puțin virusul.

Riscurile în foarte multe țări pentru copiii care nu merg la școală, mai ales din această categorie, sunt extrem de mari în ceea ce privește sănătatea mintală”, mai spune acesta.

Acesta a atras atenția asupra copiilor care nu merg acum la școală.

”Vor fi probleme serioase peste 10-15 ani cu acești copii care au fost împiedicați la școală, în special cu copiii mici, care trebuiau să interacționeze (…) De 4 luni, să iei o mulțime de măsuri care să împiedice copiii să meargă la școală, fără niciun fel de consultare profesională este o decizie extrem de gravă care trebuie asumată într-un fel sau altul. Și ar trebui să ne dea de gândit (…) În plus, trebuie îmbunătățită supravegherea epidemiologică mai ales după apariția noii tulpini care se răspândește mult mai ușor. Probabil ar trebui extinsă utilizarea acestor teste de către cadrele medicale, pentru că o prelevare eronată arată un rezultat negativ.

Noi vedem zilnic o campanie de promovare a vaccinării, dar oamenii vor să înțeleagă de ce ne vaccinăm, care sunt reacțiile adverse, cât durează imunizarea, iar modul de explicare, de răspuns la aceste întrebări trebuie adaptat pentru fiecare categorie socială. Informarea este extrem de importantă”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`