Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea vârstnicilor: Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea vârstnicilor: Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit, marți, înt-o conferință de presă, despre vaccinarea vârstnicilor, menționând că modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie.

„Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie, având în vedere că este în măsură să recunoască istoricul medical al fiecărei persoane”

Majoritatea colegilor cu care am vorbit, din rețeaua de medicină de familie, au și solicitări în acest sens (programarea vârstinicilor pentru vaccin, n.r.) și au și făcut o evaluare a persoanelor pe care le au în îngrijire. Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie, având în vedere că este în măsură să recunoască istoricul medical al fiecărei persoane și să ofere informațiile necesare legate de vaccinare și de beneficiile vaccinării, și, practic, cu fiecare persoană în parte se stabilește ziua și centrul de vaccinare în care dorește să fie vaccinat sau acest lucru se poate face individual, separat, prin aparținător, prin call center sau Direcția de Asistență Socială”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Cât despre procentul celor care vor să se vaccineze, fie că au boli cronice, fie că au peste 65 de ani, acesta a spus: „Nu avem aceste date transmise de la nivel primar, însă, repet, datele pe care astăzi le-am aflat, transmise de biroul OMS din România, arată o estimare de moment de circa 50%”.

Valeriu Gheorghiță: În etapa a II-a vor fi operaționalizate 750 centre, cu circa 1.766 de puncte de vaccinare

Amintim că Valeriu Gheorghiță a precizat că sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, pentru etapa a II-a din Strategia națională. În prezent, spune oficialul, se administrează vaccinuri în circa 235 de centre.

Următoarea etapă vizează pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare. În momentul de față, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unitățile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical și social, de pildă, astăzi se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a II-a, sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre, dintre care, așa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unitățile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi”, a declarat el.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că au fost identificate categoriile aferente etapei a II-a. Printre acestea se numără persoanele cu diabet zaharat, cele cu boli autoimune și cele cu boli ardiovasculare cronice, dar și persoanele care suferă de obezitate.

Valeriu Gheorghiță, detalii despre etapa a doua a campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a declarat marți că etapa a doua a procesului de imunizare va debuta pe 15 ianuarie cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele sociale. Medicul a detaliat modul în care se va desfășura întregul proces pentru aceste categorii.

Rămâne valabil. Chiar din data de 15 ianuarie, echipele mobile merg la centrele sociale și efectuează vaccinarea. În ceea ce privește modalitatea de efectuare a procesului de vaccinare, există instrucțiuni transmise către DSP-uri, chiar de la sfârșitul săptămânii trecute. La nivelul fiecărui județ DSPcare are în evidență toate centrele medico-sociale, împreună cu nucleul de coordonare de la nivel județean stabilește programarea acestor centre în vederea vaccinării. Cu cel puțin 2 de ore anterior deplasării echipei mobile se anunță administratorul centrului pentru a obține consimțământul informat al persoanlor internate, urmând ca apoi echipa mobilă să se deplaseze la fața locului cu vaccinurile necesare în funcție de câte persoane se vor vaccina. La sediul centrelor e pot vaccina atât angajații cât și beneficiarii, iar ele vor fi intoduse ulterior în registrul electronic național al vaccinărilor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025
17:23 - Compania Coca-Cola retrage de pe piaţă 28 de milioane de sticle de plastic din cauza unei posibile contaminări. Ce au transmis autoritățile din Austria