Comisarul european Thierry Breton: Faptul că un CEO poate scoate din priză difuzorul președintelui SUA fără verificări și echilibre e de natură să te lase perplex / Europa, primul continent care inițiază o reformă a spațiului digital

Comisarul european Thierry Breton: Faptul că un CEO poate scoate din priză difuzorul președintelui SUA fără verificări și echilibre e de natură să te lase perplex / Europa, primul continent care inițiază o reformă a spațiului digital
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cum atentatele din 11 septembrie 2001 au marcat o schimbare de paradigmă pentru securitatea globală, 20 de ani mai târziu suntem martorii unui înainte-și-după în ceea ce privește rolul platformelor digitale în democrația noastră, a scris Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, într-un editorial publicat pe Politico Europe.

Editorialul lui Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă. Ce a spus demnitarul despre reforma spațiului digital și evenimentele din SUA

Încă suntem șocați de imaginile cu protestatari pătrunzând în Congresul Statelor Unite pentru a opri certificarea următorului președinte al Statelor Unite. Atacul asupra Capitoliului Statelor Unite – un simbol al democrației – se resimte ca un asalt direct asupra noastră, a tuturor.

Precum 11 septembrie 2001 a marcat o schimbare de paradigmă pentru securitatea globală, 20 de ani mai târziu suntem martorii unui înainte-și-după în ceea ce privește rolul platformelor digitale în democrația noastră

Companiile de social media au blocat conturile lui Donald Trump, președintele Statelor Unite, pe motiv că mesajele sale amenințau democrația și incitau la ură și violență. Făcând asta, ele și-au recunoscut responsabilitatea, datoria și mijloacele pentru a preveni răspândirea de conținut viral ilegal. Nu își mai pot ascunde responsabilitatea față de societate prin argumentul că furnizează pur și simplu servicii de găzduire.

Dogma ancorată în secțiunea 230 – legislația Statelor Unite care oferă companiilor de social media imunitate față de răspunderea civilă pentru conținutul postat de utilizatorii lor – s-a prăbușit.

Dacă exista cineva care încă se îndoia că platformele online au devenit actori sistemici în societățile și democrațiile noastre, evenimentele de săptămâna trecută de pe Dealul Capitoliului reprezintă răspunsul lor. Ce se întâmplă online nu rămâne numai online: Are consecințe – și chiar le agravează – „în viața reală” de asemenea.

Reacțiile fără precedent ale platformelor online în replică la revolte ne-au lăsat să ne întrebăm: De ce mai întâi au eșuat în a preveni știrile false și discursul urii care a condus la atacul de miercuri? Indiferent dacă reducerea la tăcere a unui președinte în funcție a fost lucrul corect de făcut, ar trebui ca acea decizie să fie în mâinile unei companii de tehnologie fără legitimitate democratică sau supraveghere? Pot susține în continuare aceste platforme că nu au niciun cuvânt de spus cu privire la ceea ce postează utilizatorii lor?

Insurecția de săptămâna trecută a marcat punctul culminant al anilor de discurs al urii, incitare la violență, dezinformare și strategii de destabilizare, cărora li s-a permis să se răspândească fără reținere pe bine-cunoscutele rețele sociale. Tumultul de la Washington este dovada că un spațiu digital puternic, dar încă nereglementat – care amintește de Vestul Sălbatic – are un impact profund chiar asupra fundațiilor democrațiilor noastre moderne.

Faptul că un CEO poate scoate din priză difuzorul unui președinte al Statelor Unite fără verificări și echilibre e de natură să te lase perplex. Nu este numai o confirmare a puterii acestor platforme, ci arată de asemenea slăbiciuni profunde în modul în care este organizată societatea noastră în spațiul digital.

Aceste ultime zile au făcut mai evident ca oricând că nu putem sta pasivi, bazându-ne pe bunăvoința acestor platforme sau pe interpretarea ingenioasă a legii. Trebuie să stabilim regulile jocului și să organizăm spațiul digital cu drepturi clare, obligații și garanții clare. Trebuie să restabilim încrederea în spațiul digital. Este o chestiune de supraviețuire pentru democrațiile noastre în secolul XXI.

Europa este primul continent din lume care inițiază o reformă comprehensivă a spațiului nostru digital, prin Legea Serviciilor Digitale (DSA) și Legea Piețelor Digitale, ambele prezentate de Comisia Europeană în decembrie. Ambele se bazează pe o premisă puternică, dar simplă: Ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal și online.

DSA va schimba acest lucru oferind platformelor online obligații clare și responsabilități pentru a se conforma cu aceste legi, acordând autorităților publice mai multe puteri de implementare și asigurându-se că drepturile fundamentale ale tututor utilizatorilor sunt protejate.

Cu DSA, Europa a făcut primul pas. Instituțiile noastre democratice vor lucra din greu și rapid pentru a finaliza această reformă. Dar provocările înfruntate de societățile și democrațiile noastre sunt globale prin natura lor.

Acesta este motivul pentru care UE și noua administrație din Statele Unite ar trebui să își unească forțele, ca aliați ai lumii libere, pentru a demara un dialog constructiv care să conducă la principii coerente la nivel global. DSA, care a fost proiectată cu grijă pentru a răspunde la toate considerațiile de mai sus la nivelul continentului nostru, poate pava calea pentru o nouă abordare globală a platformelor online – una care să servească interesul general al societăților noastre. Prin stabilirea unui standard și clarificarea regulilor, are potențialul să devină o reformă democratică primordială care servește generațiilor viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră