Prima tranșă din vaccinul Moderna, una simbolică, va ajunge în România miercuri. Este vorba despre 14.000 de doze, ce vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino, a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19
Transportul va fi asigurat de producător, iar dozele vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Ele urmează să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare, au mai precizat autoritățile.
Vaccinul produs de Moderna se administrează în două doze, la interval de 28 de zile, persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. El poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar 30 de zile se poate ţine la 2-8 grade C.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi.
Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”, a explicat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a declarat că personalul medical din centrele de vaccinare va decide ce fel de ser va fi administrat în cazul fiecărei persoane.
„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare pentru a se identifica eventualele contraindicații. Există o diferență între cele două tipuri de vaccinuri legate de categoria de vârstă, Moderna este indicat la persoane de peste 18 ani, în timp ce Pfizer, la persoanele de peste 16 ani. Plecând de la datele de siguranță și de eficacitate care sunt absolut similare și nu există diferențe semnificative între aceste două tipuri de vaccinuri, decizia va fi a medicului și a personalului din centru de vaccinare, ținând cont de disponiilitatea vaccinurilor pe care o vor avea în centre”, a explicat medicul.
Georghiță a mai precizat că se vor putea vaccina și persoanele care nu au o asigurare medicală, precum și cele care nu au cetățenia română.