5 măsuri de prevenție împotriva noii tulpini de coronavirus ajunsă în România. Ce ne sfătuiesc specialiștii

5 măsuri de prevenție împotriva noii tulpini de coronavirus ajunsă în România. Ce ne sfătuiesc specialiștii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tulpina de coronavirus descoperită la finele anului trecut în Marea Britanie a ajuns și în România. Ea a fost identificată, săptămâna trecută, la o tânără din județul Giurgiu care susține că nu a fost în Regatul Unit în ultima vreme. Dacă pacienta spune adevărul, susțin specialiștii, înseamnă că noua tulpină de SARS-CoV-2 deja circulă de ceva vreme în țara noastră și doar a fost descoperită acum. Cum aceasta e mult mai contagioasă, experții și autoritățile insistă și mai mult ca oamenii să respecte măsurile de prevenție – purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțare socială, igiena. Pe lângă acestea, oamenii sunt îndemnați să-și facă vaccinul anti-COVID-19 atunci când le va veni rândul, conform schemei de vaccinare.

Noua tulpină de coronavirus a ajuns în România. Pacienta, o tânără de 27 de ani din Giurgiu

Vineri, autoritățile au anunțat că un caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus a fost identificat și în România. Este vorba despre o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu.

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte”, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Ministerul a mai precizat că pacienta e în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Fata spune că nu a călătorit în Marea Britanie, țară din care s-a răspândit tulpina.

„Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

„Deja tulpina undeva se răspândeşte în comunitate. Faptul că am depistat-o la o pacientă, nu înseamnă că este singura pacientă. Trebuie să ne deschidă ochii, să fim atenţi la orice creştere a numărului de cazuri pentru a lua măsurile pe plan local, pe plan zonal, cum am luat până acum”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Autoritățile insistă cu respectarea măsurilor de prevenție, în contextul identificării unui caz de COVID-19 cu noua tulpină

„Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja”, a mai transmis Ministerul Sănătății în comunicat.

În ceea ce privește reacția autorităților, profesorul Alexandru Rafila susține că ar trebui puțin modificată strategia de testare: „Ceea ce ar trebui făcut în această perioadă e să reconsiderăm puțin modul în care se face testarea și dacă sunt zone localități sau pur și simplu mici comunități unde apare un număr nefiresc de mare de cazuri, să se facă o investigație și să se vadă dacă e vorba despre tulpina clasică sau cea care provine din Marea Britanie”.

Vaccinul anti-COVID-19, principala armă în lupta cu epidemia

Rafila a mai susținut că este deosebit de important ca tot mai mulți români să se vaccineze anticoronavirus, atunci când le va veni rândul.

„Cred că și în România, și în alte țări e acum un soi de cursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini de coronavirus. Practic, cu cât reușești să vaccinezi mai multe persoane, cu atât transmiterea va fi mai mică și riscul de mutație va scădea”, a mai declarat profesorul.

Vaccinul produs de Pfizer – BioNTech care se administrează în România oferă protecție și împotriva noii tulpini, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din București: „Lucrurile se gândesc pe niște dovezi științifice. Mutațiile pe care virusul în general le suferă, mutațiile minore, nu interferă nicicum cu acea porțiuni numită proteină Spike, acea țepușă pe care o are virusul și cu care intră în celule. Din fericire, aceste mutații nu influențează, așa încât acum nu sunt interferențe cu vaccinarea”.

Cu cât se vor vaccina mai mulți români, cu atât vom ajunge mai rapid la imunizarea în masă care ne poate asigura o revenire cât de cât la normalitate, a explicat și Raed Arafat. De altfel, secretarul de stat a primit și el, luni, prima doză din vaccin: „Am zis că îl fac public și l-am făcut public să arăt un lucru. Nu am fi recomandat oamenilor să se vaccineze dacă noi nu ne vaccinam. Asta e speranța pe care o avem. (…) Dacă ne vaccinăm cât mai mulți, vom ajunge mai rapid la o oarecare normalitate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)