Alexandru Rafila: E un soi de cursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini de coronavirus. Cu cât vaccinezi mai multe persoane, cu atât transmiterea e mai mică și riscul de mutație mai scăzut (VIDEO)

Alexandru Rafila: E un soi de cursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini de coronavirus. Cu cât vaccinezi mai multe persoane, cu atât transmiterea e mai mică și riscul de mutație mai scăzut (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că se așteaptă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus, odată ce noua tulpină descoperită în Marea Britanie, mult mai contagioasă, a ajuns și în România.

Profesorul a mai afirmat că în România, dar nu numai, există o adevărată cursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini: cu cât sunt vaccinate mai multe persoane, cu atât scad riscul de transmitere a bolii și riscul ca virusul să sufere noi mutații.

Alexandru Rafila vorbește despre o „cursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini de coronavirus”

Întrebat dacă în acest nou context se așteaptă la o creștere a numărului de îmbolnăviri în România, Rafila a răspuns: „E posibil ca acest lucru să se întâmple, depinde cât de rapid se răspândește această tulpină în comunitate și o înlocuiește, dacă vreți, pe cea veche. Cred că și în România, și în alte țări e acum un soi de cursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini de coronavirus. Practic, cu cât reușești să vaccinezi mai multe persoane, cu atât transmiterea va fi mai mică și riscul de mutație va scădea”.

Întrebat dacă s-ar putea produce mutații ale virusului care să ne scoată de sub protecția vaccinului, profesorul a explicat: „Mutații se petrec permanent la acest virus. Până acum au fost mutații minore, așa se numesc. De data aceasta, e o mutație care implică mai multe zone din genomul viral. Evident, cu cât circulă mai mult virusul, cu cât îl lași să se transmită mai mult, prin multiplicare, apar mutații, or asta e de fapt filosofia acestei campanii de vaccinare. Ea are ca scop limitarea transmiterii, că n-o să poată să elimine transmiterea, în mod evident, dar e important ca transmiterea să fie foarte mult redusă, să nu mai fie comunitară, ci sporadică. Lucrul ăsta trebuie în mod evident să se coreleze cu o foarte bună campanie de informare a publicului referitoare la vaccin”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Noua tulpină de coronavirus, depistată și în România

Noua tulpină de coronavirus, descoperită la finele anului trecut în Marea Britanie, a fost confirmată vineri la o pacientă din Giurgiu, care susține nu ar fi călătorit în străinătate în ultima vreme.

Tânăra este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare, a precizat Ministerul Sănătății.

„Deja tulpina undeva se răspândeşte în comunitate. Faptul că am depistat-o la o pacientă, nu înseamnă că este singura pacientă. Trebuie să ne deschidă ochii, să fim atenţi la orice creştere a numărului de cazuri pentru a lua măsurile pe plan local, pe plan zonal, cum am luat până acum”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”