Import masiv și brusc de energie electrică din Ungaria în timpul penei de curent din Transilvania

Import masiv și brusc de energie electrică din Ungaria în timpul penei de curent din Transilvania
Foto: pixabay.com

O pană majoră de curent a afectat vineri consumatorii casnici și industrialidin mai multe județe din nord-vestul țării. Județele afectate sunt Alba, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Sibiu.

Din datele ENTSO-E, asociația europeană a operatorilor de sistem din Europa se poate vedea că România a importat brusc, o mare cantitate de energie înaintea paneid e curent din Transilvania:

Potrivit e-nergia.ro, dacă până la ora 15.00 fluxurile de energie pe graniță arătau un export în creștere de la noi în rețeaua ungară – creștere “în pași”, normală, de la oră la oră – în ora următoare situația s-a inversat brusc. Dacă în intervalul orar 14-15 exportam în rețeaua ungară la o putere de 251 MW, brusc, o oră mai târziu fluxul spre Ungaria s-a oprit, și rețeaua românească a primit, brusc, din cea ungară 681 MW, în acea oră.

Între timp Transelectrica a comunicat oficial cauza avariei uriașe: la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării.

Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45.

Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”