Marcel Ciolacu: Klaus Iohannis trebuie să facă un singur lucru la șueta anticonstituțională cu miniștrii – Să ceară ca Guvernul să nu vândă pe nimic companiile românești

Marcel Ciolacu: Klaus Iohannis trebuie să facă un singur lucru la șueta anticonstituțională cu miniștrii - Să ceară ca Guvernul să nu vândă pe nimic companiile românești
Foto: PSD / Facebook

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a acuzat Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu că vrea să vândă activele deținute de stat la diverse companii. Cabinetul, a precizat Ciolacu, vrea să facă acest lucru deorece nimeni nu mai dorește să-i acorde împrumuturi și trebuie să facă rost de bani de undeva. În acest context, liderul social-democraților i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să profite de „șueta anticonstituțională cu miniștrii de la Cotroceni” și să ceară Guvernului să nu vândă pe nimic companiile românești. „Îl avertizez pe Iohannis să nu fie părtaș la acest furt!”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu susține că Guvernul Cîțu vrea să vândă din activele deținute de statul român în companii

„Iohannis trebuie să facă un singur lucru la șueta anticonstituțională cu miniștrii de la Cotroceni: să ceară imperativ ca acest Guvern să nu vândă pe nimic companiile românești!”, și-a început postarea Ciolacu, făcând referire la discuțiile pe care președintele Klaus Iohannis le-a avut în ultimele zile cu membrii cabinetului Cîțu.

„Timp de un an, nu am permis ca acest Guvern de dreapta care a dus România în faliment să vândă tot din casă! Ne-am bătut cu ei în Parlament și am reușit să stopăm vânzarea activelor celor mai profitabile companii de stat: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, CEC și Aeroporturi București.

Acum însă, pentru că știe că în curând nu-l va mai împrumuta nimeni, Cîțu vrea să dea un nou asalt asupra avuției naționale și să treacă peste legea PSD care îl bloca să vândă activele în plină criză sanitară și economică. 10 miliarde de euro și aproape 18.000 de salariați. Aceasta este miza lui Cîțu!”, a continuat președintele PSD.

Ciolacu a avut apoi un mesaj direct pentru șeful statului: „Îl avertizez pe Iohannis să nu fie părtaș la acest furt! Și să ia aminte că nici acum nu-i vom lăsa!”.

Legea 173/2020 a interzis, vreme de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, inclusiv la bănci, la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație. De asemenea, actul normativ a suspendat, tot pentru doi ani, operațiunile privind înstrăinarea participațiilor statului începute anterior intrării în vigoare a acestei legi.

Curtea Constituțională, însă, a decis că sintagma „participațiile statului” are în sfera de cuprindere atât acțiunile și părțile sociale, cât și activele, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăți care desfășoară activități comerciale.

Guvernul a emis Ordonanța de Urgență nr. 166/2020 pentru a veni în sprijinul operatorilor economici vizați de efectele acestei legi și mai ales a societăților aflate în dificultate. OUG-ul a prevăzut înlocuirea în cuprinsul Legii nr. 173/2020 a sintagmei „participațiile statului” cu expresia „acțiunile deținute de stat”.

Parlamentul, însă, a respins această Ordonanță de Urgență. Pe 24 decembrie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea de respingere a acestei OUG.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale