(P) Cum eviți înșelătoriile când cumperi o mașină second-hand: 3 reguli esențiale

(P) Cum eviți înșelătoriile când cumperi o mașină second-hand: 3 reguli esențiale

(P) Achiziția unei mașini second-hand poate fi un proces simplu și lipsit de bătăi de cap, prin care reușești, cu un buget semnificativ redus, să obții un automobil de bună calitate, de care să te poți bucura ani de zile. Totuși, acest proces se poate transforma rapid într-un coșmar, care îți poate ține luni de zile vehiculul blocat în service pe un elevator auto, pentru reparații capitale.

Atunci când cumperi o mașină second-hand, lipsa de experiență și de cunoștințe din domeniu poate ajunge să te coste aspru, mulți dintre vânzători fiind dispuși să profite de asta. În consecință, se poate întâmpla ca vânzătorul mașinii să-ți ascundă anumite defecțiuni sau probleme ale acesteia, profitând de lipsa ta de experiență. Din fericire, există metode prin care poți evita această situație neplăcută, chiar și pentru cei mai neexperimentați cumpărători de mașini. Iată 3 măsuri eficiente pe care le poți lua pentru a putea depista ușor înșelătoriile:

  1. Apelează la un specialist

Deși nu e întotdeauna cea mai la îndemână metodă de a evita înșelătoriile, solicitarea opiniei unui specialist este de departe cea mai bună cale de a evita să fii păcălit atunci când cumperi o mașină second-hand. Pentru asta poți apela la ajutorul mecanicilor dintr-un service auto, care vor face o inspecție temeinică a vehicului pe care îl aduci.

Astfel, din momentul în care automobilul urcă pe un elevator 2 coloane vei putea fi sigur că vei obține o opinie obiectivă și cât se poate de exactă despre problemele sau defecțiunile vehicului. În consecință, odată ce știi care este starea de funcționare a mașinii și care sunt costurile de reparații (dacă sunt necesare), vei putea să iei o decizie avizată, fie că renunți la achiziție, fie că renegociezi prețul.

  1. Nu te încrede în fotografii

Imaginile pe care le vezi pe un site de anunțuri pot să fie reale sau pot, la fel de bine, să fie complet false, preluate din alte anunțuri, în care este vândut același model de vehicul. Astfel, un vânzător poate încerca să te inducă în eroare, postând un anunț cu fotografiile altei mașini, știind bine că dacă ai vedea fotografiile reale probabil nu ai mai fi interesat de achiziție.

Poate fi vorba de zgârieturi, pete de rugină sau îndoituri ale caroseriei – toate acestea sunt aspecte care ar putea scădea valoarea automobilului. Desigur, în aceste situații, speranța vânzătorului este că un cumpărător fără experiență va putea fi ușor distras și nu va observa aceste defecte decât atunci când este prea târziu.

  1. Nu te lăsa niciodată grăbit

Graba vânzătorului ar trebui percepută întotdeauna ca un semnal de alarmă atunci când e vorba de achiziția unui vehicul. Aceasta e o tehnică binecunoscută de manipulare, menită să te facă să lași garda jos și să-ți instaleze frica de a nu pierde o afacere grozavă.

Din nefericire, însă, în majoritatea cazurilor în care un vânzător te grăbește este pentru că vrea să încheie tranzacția înainte ca tu să poți realiza anumite aspecte mai puțin plăcute despre vehicul. Când auzi că „mai sunt încă încă 2 cumpărători foarte interesați” sau că proprietarul mașinii se grăbește pentru că „pleacă din țară în curând” ar trebui să fii suspicios pentru că, cel mai probabil, în spatele acestei grabe este un interes ascuns.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)