Victoria lui Joe Biden, certificată de Congres după o zi dramatică în Washington DC. Noul președinte și Kamala Harris, prima femeie-vicepreședinte din istoria SUA, vor depune jurământul în 20 ianuarie

Victoria lui Joe Biden, certificată de Congres după o zi dramatică în Washington DC. Noul președinte și Kamala Harris, prima femeie-vicepreședinte din istoria SUA, vor depune jurământul în 20 ianuarie
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Adam Schultz

Congresul Statelor Unite ale Americii a reluat ședința comună pentru certificarea rezultatelor de la alegerile prezidențiale americane, joi,într-o ceremonie în care, în fapt, membrii Senatului și Camerei Reprezentanților au numărat și validatvoturile exprimate de Colegiul Electoral. Joe Biden a obținut 306 voturi din partea marilor electoriși îl mai despart mai puțin de două săptămâni de momentul în care va depune jurământul inaugural. Cealaltă membră a tandemului-ales este Kamala Harris, prima femeie care ajunge în poziția de vicepreședinte al Statelor Unite și totodată prima persoană de culoare care ocupă această funcție.

Congresul SUA a certificat victoria lui Joe Biden. Noul președinte va depune jurământul în 20 ianuarie

Congresul SUA trebuia să se reunească în 6 ianuarie 2021 pentru a valida alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie, într-o ședință care tradițional avea mai degrabă rol ceremonial. Cu toate acestea, pe fondul acuzațiilor de fraudă aduse de președintele în exercițiuși echipa sa, un miting pro-Trump a fost organizat în Washington DC în aceeași zi, iar o parte din mulțime a pătruns în clădirea Capitoliului, iar ședința de plen a fost oprită și demnitarii au fost evacuați. Patru persoane au murit în cadrul ciocnirilor.

În cele din urmă, spiritele s-au calmat, iar ședința de plen a fost reluată.În timpul ședinței, câțiva membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților au depus obiecții cu privire la certificarea voturilor exprimate de Colegiul Electoral, însă acestea au fost respinse de Camere, astfel că procedura de validare s-a încheiat în cele din urmă cu deznodământul previzibil, victoria lui Joe Biden.

Pe Joe Biden și Kamala Harris îi mai desparte de preluarea funcțiilor doar inaugurarea, ceremonia formală care se desfășoară în Washington DC la startul unei noi președinții. În cadrul evenimentului, președintele-ales recită jurământul prezidențial de învestitură. Odată rostit jurământul, Joe Biden va deveni oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

La rândul său, vicepreședinta-aleasă Kamala Harris își va începe oficial exercitarea mandatului după ce va depune jurământul de învestitură, lucru care în general se întâmplă chiar înainte ca noul președinte să facă același gest.

Prin lege, ziua inaugurării este 20 ianuarie. Joe Biden și Kamala Harris vor depune jurământul în jurul prânzului, ora Americii, iar ulterior noul președinte al Statelor Unite se va muta la Casa Albă – locuința sa pentru următorii patru ani de zile.

În condiții normale, Washington DC ar fi fost plin de oameni în ziua inaugurării – potrivit BBC, estimările arată că la inaugurarea lui Obama pentru primul mandat, în 2009, au fost prezente circa 2 milioane de persoane.

Cu toate acestea, în 2021, dimensiunea ceremoniei va fi „extrem de limitată”, a precizat echipa lui Joe Biden, care i-a îndemnat pe americani să evite călătoriile spre capitală, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`