Clădirea Congresului SUA, securizată după ce a fost luată cu asalt de susținători ai lui Trump / Joe Biden: „Nu a fost un protest, ci o insurecție” / Nancy Pelosi: Ne vom relua ședința

Clădirea Congresului SUA, securizată după ce a fost luată cu asalt de susținători ai lui Trump / Joe Biden: „Nu a fost un protest, ci o insurecție” / Nancy Pelosi: Ne vom relua ședința

UPDATE, 7 ianuarie, ora 02.40: Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentaţilor, a anunțat că procedura de certificare a victoriei lui Joe Biden va fi continuată de Congres în cursul nopţii de miercuri spre joi. Congressmenii vor reveni în Senat și înCamera Reprezentanților după ce se va face curățenie în ambele săli.

În ciuda stării de asediu impusă de primarul din Washington, câteva zeci de protestatari, înconjuraţi de forţele de ordine, încă se mai află în zona Capitoliului.

Înainte ca manifestația să izbucnească, iar mai mulți susținători ai lui Trump să intre în Capitoliu, Congresul reușise să certifice doar 12 (9 din Alabama și 3 din Alaska) din cele 538 de voturi electorale.

UPDATE 01:30 Ilhan Omar, una dintre membrele democrate ale Camerei Reprezentanților a anunțat că a început deja redactarea articolelor de punere sub acuzare a lui Donald Trump, în contextul insurecției –

„Nu-i mai putem permite să rămână în funcție, este vorba de salvarea republicii și îndeplinirea jurământului nostru”, a scris Omar pe Twitter.

UPDATE 00:50Clădirea Capitoliului este acum securizată, anunță forțele de ordine. Poliția îndepărtează protestanții din partea de vest a Capitoliului și folosesc gaze lacrimogene. 20 de persoane au fost arestate până acum.

UPDATE 00:30 Forțele de ordineau intervenit pentru îndepărtareamanifestanților din zona Capitoliuluiprin aruncareade gaze lacrimogene.

UPDATE: 00:00O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept în clădirea Capitoliului american, după ce suporterii lui Trump au intrat în clădire, relateazăThe Guardian.

UPDATE 23:50 Donald Trump a publicat, pe pagina sa de Twitter, un mesaj în care îndeamnă protestatarii la pace și le transmite să meargă acasă.

„Vă înțeleg durerea, știu că doare. Am avut alegeri care au fost furate, au fost alegeri aranjate și toată lumea știe asta, în special cealaltă parte. Dar trebuie să mergeți acasă acum. Trebuie să fie pace (…) Este o perioadă foarte grea”, a spus Trump.

UPDATE 23:45 Vicepreședintele Pence a transmis că violențele de la Capitoliulamerican „trebuie să se oprească acum”. Vicepreședintele, care a fost evacuat din camera Senatului după asaltul de la Capitol, a declarat că violența și distrugerea care au loc „trebuie să se oprească imediat.

„Oricine este implicat în manifestație trebuie să respecte oamenii legii și să părăsească imediat clădirea”, a spus Pence într-un mesaj pe tweeter. „Protestul pașnic este dreptul oricărui american, dar acest atac asupra Capitoliuluinostru nu va fi tolerat, iar cei implicați vor fi urmăriți penal în cea mai mare măsură a legii”.

UPDATE 23:30Un purtător de cuvânt superior al Pentagonului a confirmat că garda națională DC a fost mobilizată pentru a aborda situația violentă de la Capitoliu

Purtătorul de cuvânt, Jonathan Hoffman, a mai spus că secretarul interimar al apărării, Christopher Miller, a fost în contact cu liderii congresului.

UPDATE 23:20Joe Biden s-a adresat poporului american în contextul protestelor care au izbucnit la Washighton DC. Acesta denunțat un „asalt fără precedent asupra democrației” americane. Președintele ales a ținut să sublinieaze că nu este vorba despre un protest, ci despre “o insurecție”.

„Inițial, la această declarație de presă trebuia să vorbesc doar despre economie. Dar ați fost martori la ce am fost și eu martor. Democrația este sub asalt, nu am mai văzut așa ceva în vremurile moderne. Un asalt fără precedent asupra Capitoliului. Un asalt asupra statului de drept”, a precizat într-o declarație de presă Joe Biden.

„Scenele haosului de la Capitoliu nu reflectă cu adevărat America, nu reprezintă cine suntem”, a spus Biden.

„Ceea ce vedem este un număr mic de extremiști dedicați fărădelegii”. Biden a spus că violența de la Capitoliu „limitează sediția” și „trebuie să se încheie acum”.

UPDATE 23:00Secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, a scris pe Twitter că Garda Națională a fost desfășurată ladirecția președintelui.

UPDATE 22:45Mii de manifestanți continuă să forțezeintrareaîn clădirea Congresului american,purtând steagul SUA și drapele cu mesaje pro-Trump.Clădirea Capitoliuluieste blocată în acest moment, situația de criză fiind declanșată după ce mai mulți manifestanți au înconjurat Congresul.

În clădire se află încă persoane blocate. Un exemplu este un angajat CNN care a încercat să părăsească clădirea și nu a putut, după ce poliția a anunțat că clădirea a fost închisă. Congresul se află în prezent în sesiune pentru a număra și a certifica voturile Colegiului Electoral pentru președinte și vicepreședinte.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Haosul a izbucnit în Washinghton DC, după ce câteva mii de manifestanți pro-Trump au încercuit și atacat clădirea Capitoliului, forțînd intrarea. Scena incredibilă s-a desfășurat în timp ce parlamentarii s-au adunat într-o sesiune comună pentru a număra voturile Colegiului Electoral și pentru a confirma victoria președintelui ales Joe Biden în alegerile din noiembrie.

Susținătorii lui Trump au atacat clădirea Capitoliului, relatează presa americană, Poliția ordonând evacuarea mai multor clădiri.

Atât Camera, cât și Senatul au fost evacuate ca răspuns la breșa creată, iar vicepreședintele Mike Pence, care se afla în Senat, a fost scos în fugă din clădire

Membrilor Congresului li s-a ordonat să caute adăpost și să rămână departe de uși și ferestre. Personalul administrativ a fost avertizat să se deplaseze în interiorul birourilor lor, să încuie ușile, să caute adăpost și să rămână în tăcere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`