EXCLUSIV // Cum se administrează vaccinul împotriva COVID-19 pentru a fi eficient: “Pentru a intra în mușchi, acul trebuie să fie mai lung” / „Tratamentul anticoagulant interzice orice fel de injecție intramusculară”

EXCLUSIV // Cum se administrează vaccinul împotriva COVID-19 pentru a fi eficient: “Pentru a intra în mușchi, acul trebuie să fie mai lung / Tratamentul anticoagulant interzice orice fel de injecție intramusculară
sursa foto: pixabay

Odată cu începerea campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus și în țara noastră, pe posturile de televiziune și pe rețelele de socalizare au apărut numeroase imagini cu primii medici și cu mai mulți oficiali din domeniul sanitar care primesc mult așteptatul vaccin. Pentru că administrarea sa nu este una întâmplătoare, au existat vocicare s-au întrebat în ce măsură vaccinul a fost administrat corect în cazul primilor români supuși imunizării. Asta după ce în SUA, specialiștii au avertizat în urma analizării imaginilor de acolo din timpul campaniei de vaccinare, că nu de puține ori vaccinul a fost administrat subcutanat, și nu intramuscular, așa cum se precizează în prospect.

Ce spun medicii consultați de B1.RO despre administrarea vaccinului COVID-19

Pentru ca vaccinul să aibă efect, el trebuie administrat intramuscular, o procedură care diferă total de administrarea subcutanată, atât din punctul de vedere al acelor folosite, cât și din punctul de vedere al tehnicii, așa cum a explicat pentru B1.RO medicul Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov:

“Procedura intramusculară este cea indicată în cazul acestui vaccin. Pentru alte vaccinuri se precizează că merg ambele proceduri sau pentru altele doar cutanat. De exemplu vaccinul varicelic se recomandă să se facă doar subcutanat, în timp ce vaccinul antigripal se recomandă și subcutanat, și intramuscular”, a explicat medicul.

În cazul vaccinului COVID-19, acul trebuie să intre în timpul administrării în mușchiul deltoid, din această cauză el trebuie să fie mai lung:

Pentru a intra în mușchi, acul trebuie să fie un pic mai lung, pentru că dacă este foarte scurt intră doar la nivel subcutanat. Ca să înțelegem acest lucru trebuie să știm cum este făcută pielea. Vorbim despre piele, stratul următor este țesutul subcutanat, care diferă, pentru că este un strat cu grăsime, sub care există mușchiul. Ca să fii sigur că intră în mușchi trebuie folosite ace de o anumită dimensiune”, a mai explicat medicul.

De asemenea, în general, când se administrează un vaccin contează locul unde se face acesta, dar și alte caracteristici ale persoanei vaccinate, precum vârsta:

„Una este să îl administrezi în zona fesieră și alta în mușchiul deltoid. Contează și vârsta, dar și felul în care are fiecare mușchiul dezvoltat. Una este când îl faci la un copilaș care se naște prematur și aproape că nu are mușchi deltoid și trebuie să îl faci în picior și alta când îl faci unui adult”, a mai precizat medicul Sandra Adalgiza Alexiu.

Aceasta a precizat că în general, medicii care administrează vaccinul au experiența necesară și în funcție de indicațiile primite știu ce fel de ace trebuie folosite de la caz, la caz:

„Cel care vaccinează este de obicei un om cu experiență de obicei și știe aceste lucruri. Atunci când se recomandă vaccinarea se recomandă și tipul de seringă, tipul de ac. Când specifici locul, anume: mușchiul deltoid, este clar că cel care face vaccinarea știe ce fel de tehnică trebuie folosită. Dacă trebuie o tehnică specială se poate face citind prospectul și făcând câteva antrenamente. Unii colegi de-ai mei care activeaă într-un centru de vaccinare, înainte de a primi vaccinul COVID-19, au făcut antrenamentul folosind un flacon de ampicilină pe care l-au dizolvat cu ser, au tras numărul de doze, după care au pus cât trebuie în seringi. E o chestiune strict de tehnică și de bunăvoință. E suficient să citești prospectul sau rezumatul caracteristicilor produsului și nu aste e o problemă”.

Atenție sporită pentru persoanele care iau anticoagulante

Deși mulți medici au precizat că sunt puține șanse ca vaccinul să aibă efecte adverse, în cazul persoanelor care iau anticoagulante trebuie o atenție sporită atunci când se vaccinează pentru COVID-19:

„Dacă faci intramuscular, trebuie să fii atent la persoanele care au tratament anticoagulant. Tratamentul anticoagulant interzice orice fel de injecție intramusculară pentru că dacă intervii cu acul poți face un hematom pe care nu îl mai poți stăpâni. La persoanele cu tratament anticoagulant se recomandă să îl faci de regulă subcutanat. Însă această procedură nu este posibilă în cazul vaccinului COVID. Atunci, soluția este întreruperea anticoagulantului câteva zile, două-trei zile”, a mai spusmedicul Sandra Adalgiza Alexiu.

Aceasta a explicat care sunt pașii exacți pe care medicii trebuie să îi realizeze în pregătirea vaccinului, înainte de administrarea efectivă:

„În primul rând trebuie băgat ser în flacon ca să dizolvi acel praf înghețat. Se bagă serul, se scoate aerul, amesteci după care folosești seringa în care tragi vaccinul. Se lasă acul în flacon, bagi seringa fără ac în care tragi vaccinul numărul unu, apoi vaccinul numărul doi, apoi vaccinul numărul trei, vaccinul numărul patru și la fiecare atașezi un ac pe care să îl folosești direct la vaccinare intramusculară”.

Ace diferite pentru prelevare și administrarea vaccinului

La rândul ei, Ciucă Gina Agnes, asistent medical în cadrulSpitalului Clinic de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila”, a explicat pentru B1.RO principalele diferențe între adminitrearea intramusculară și subcutanată:

“Există o diferență între ace. După cum îi spune și numele, sunt două proceduri diferite, între administrare intramusculară și subcutanată. Subcutanată se face în stratul subcutanat, cu un ac mai subțire și mai mic, ca și dimensiune, intramuscular se face în stratul intramuscular cu un ac mai lung. Este total diferit, iar lucrurile pentru asistenți sunt foarte clare și precise. Nu intră în calcul administrarea subcutanată a vaccinului pentru COVID-19”, a explicat aceasta.

De asemenea, atunci când vorbim despre prelevare și administrarea vaccinului trebuie folositeace diferite:

„Sigur că trebuie folosite ace diferite. Sunt niște reguli precise ale procedurii și de administrare a medicamentului pentru care sunt standard. Și pentru vaccinul COVID-19, și pentru alte medicamente și alte administrări”, a mai spusCiucă Gina Agnes.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”