Premierul Greciei cere Bisericii Ortodoxe să respecte restricțiile anti-COVID de Bobotează

Premierul Greciei cere Bisericii Ortodoxe să respecte restricțiile anti-COVID de Bobotează

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, a făcut un apel către Biserica Ortodoxă în contextul sărbătorii de Bobotează, cerând „să participe la marele efort de limitare a consecinţelor epidemiei de coronavirus”.

Premierul Greciei, apel către Biserica Ortodoxă de Bobotează

Kyriakos Mitsotakis şi Arhiepiscopul Ieronim, liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia, au avut o scurtă întrevedere în cursul zilei de marţi.

Șeful Executivului a subliniat „necesitatea respectării stricte a măsurilor sanitare de către toţi” şi a îndemnat Biserica „să fie un exemplu”, arată un comunicat al Guvernului.

Apelul făcut de guvernul elen vine după anunţul Sfântului Sinod, prin care preciza că Biserica „nu va consimţi la măsurile impuse de guvern”, iar lăcașurile de cult vor fi deschise în întreaga ţară pentru a celebra Boboteaza, pe 6 ianuarie.

Biserica Ortodoxă din Grecia a fost criticată în repetate rânduri pentru nerespectarea măsurilor sanitare în vederea combaterii virusului COVID-19. Mai mulţi membri ai clerului au fost văzuţi fără mască, nerespectând distanţarea socială necesară sau chiar în timp ce împărtăşeau credincioşi. Cel puţin cinci prelaţi s-au contaminat cu COVID-19, dintre care cel puţin doi au murit. Arhiepiscopul Ieronim, în vârstă de 82 de ani, a fost spitalizat mai multe zile în decembrie.

Măsuri și mai dure anti-COVID în Grecia

Grecia a reluat o serie de măsuri mai dure anti-COVID, interzicând slujbele religioase şi închizând magazinele neesenţiale, după ce, în decembrie, guvernul a relaxat pentru sărbătorile de sfârşit de an măsurile stricte de izolare impuse la 7 noiembrie.

Astfel, au fost permise slujbele cu un număr limitat de credincioşi în lăcaşuri de cult, unde purtarea măştii este obligatorie.

De asemenea, guvernul grec a anunţat sâmbătă o nouă prelungire, până la 10 ianuarie, a măsurilor restrictive impuse în ţară de două luni din cauza pandemiei de COVID-19.

Situaţia epidemiologică a ţării „va fi evaluată din nou în cursul celei de-a doua săptămâni a lunii ianuarie înainte de anunţarea noilor recomandări privind activitatea economică şi socială”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un lockdown strict, însoţit de restricţii de circulaţie pe timpul nopţii pentru a limita propagarea celui de-al doilea val al epidemiei în ţară – mult mai virulent decât cel din primăvară – a fost adoptat în 7 noiembrie, fiind prelungit prima oară la începutul lunii decembrie pentru o lună.

Cu toate acestea, în ajunul Crăciunului, guvernul din Grecia a relaxat aceste măsuri în a doua săptămână a lunii decembrie, autorizând deschiderea saloanelor de înfrumuseţare, a bisericilor, cu participarea unui număr limitat de credincioşi, şi a unor magazine, cu serviciul „Click & Collect”.

Patriarhia Română, despre Bobotează

Patriarhia Română a anunțat că în acest an, ceremoniile religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, se vor desfășura ținând cont de regulile sanitare care au fost impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Astfel, pentru a fi evitată aglomerația, nu vor mai exista vase mari cu apă, ca în anii precedenți, credincioșii urmând să primească Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

„La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021credincioșii vor primi, începând cu ora 7:00, Aghiasma Mare sfințită și îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântați prin stropire”, se arată în anunțul Patriarhiei.

Evenimentele liturgice pentru sărbătoarea Bobotezei încep la Catedrala Patriarhală pe 5 ianuarie, atunci când, între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârșităSlujba Sfințirii Mari a apei(Aghiasma Mare) pentru nevoile Catedralei. Totodată, va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.

În ziua de Bobotează, începând cu ora 7.00, credincioșii vor putea primi sticlele cu Aghiasmă Mare. Distribuirea sticlelor îmbuteliate va avea loc lângă Altarul de vară. Oamenii „vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 mși purtând mască de protecție”, mai transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`