Reprezentant al pacienților, semnal de alarmă despre campania de vaccinare: “Primul obstacol este platforma pentru programare, ai fost dotat cu noroc din naștere dacă reușești să te înscrii”

Reprezentant al pacienților, semnal de alarmă despre campania de vaccinare: “Primul obstacol este platforma pentru programare, ai fost dotat cu noroc din naștere dacă reușești să te înscrii

În spațiul public încep să apară deja primele probleme referitoare la modul în care este aplicată startegia de vaccinare a populației împotriva noului coronavirus, deși suntem încă în etapa întâi. În această fază vaccinarea este destinată doar angajaților din domeniul sanitar și social, populația generală, dar și pacienții cronici fiind nevoiți să mai aștepte.

Nemulțumirile legate de absența unui calendar clar pe baza căruia pacienții cronici, dar și alte categorii profesionale esențială să poată estima când se pot programa pentru a primi vaccinul trezește nemulțumiri pe rețelele de socialiare.

Mai mult, medicii care, teoretic, ar trebui să aibă accesul la sistemul de programare pentru vaccinarea COVID-19 reclamă faptul că platfomra destinată acestui scop prezintă numeroase erori tehnice. Despre aceste probleme au scris chiar reprezentanții pacienților. Rozalina Lapadatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a semnalat faptul că personalul medical întâmpină numeroase obstacole atunci când vor să se programeze la vaccianre.

Multe dintre problemele majore, întâlnite de pacienți în permanență în timpul pandemiei, legată în special de activitatea DSP-urilor și a lipsei resurselor par a fi întâlnite și în timpul campaniei de avccinare.

“Primul obstacol este platforma pentru programare la vaccinare, ai fost dotat cu noroc din naștere dacă reușești să te înscrii în această platformă. Citesc zeci de comentarii de la medici despre erorile din platformă. Apoi încerci varianta ajutătoare, suni la DSP București și nu răspunde nimeni la numărul de telefon alocat înscrierii pentru vaccinare.

Sunt oameni nu vor să se vaccineze din motive care îi privește, dar cei care vor să se vaccineze nu o poate face pentru că nu își pot face programare.

E drept că în toate țările sunt probleme organizatorice, iar vaccinarea are viteza melcului, cu excepția Israelului care se distanțează cu peste 1.000.000 de vaccinări deja și vaccinarea se derulează fără probleme, inclusiv din mașină dacă te grăbești”, a scris aceasta pe Facebook.

O altă problemă este reprezentată de absența unei perioade pentru finașizarea primei etape de vaccinare, astfel încât să poată fi estimat modul în care va începe și e va desfășura cea de-a doua etapă, mult mai complexă.

“Dacă nu se face vaccinarea personalului medical mai rapid, noi bolnavii cronici mai avem mult de așteptat. Chiar mă gândeam că am șanse să mă vaccinez într-o lună, dar se vede treaba că am fost mult prea optimistă”, a mai scris Rozalina Lapadatu.

Încă o dilemă vizează modul în care se înscrie în platformă bolnavii cronici care urmează să fie vaccinați in etapa a 2-a. Pentru că și pentru etapa a doua îți trebuie semnătură electronică, mulți pacienți cronici riscă să nu se poată programa:

“În comunicatul Guvernului sunt menționați medici de familie care pot să înscrie pacienții cronici în platformă, dar oare a informat cineva medicii de familie? Așa ajungem iar la programarea prin DSP și telefonul la care nu răspunde nimeni”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`