Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, despre eventualitatea unei „producţii comune de vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus. Moscova are în plan intensificarea capacităților în acest domeniu.
Mai exact, cei doi şefi de stat au abordat „problemele de cooperare din lupta împotriva pandemiei de coronavirus” şi „accentul a fost pus pe perspectivele posibile de producţie comună de vaccinuri”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
„A fost convenit să fie continuate contactele asupra acestui subiect între Ministerele Sănătăţii şi alte structuri specializate ale celor două ţări”, se adaugă în comunicat.
Vaccinul „Sputnik V”, denumit ca omagiu la adresa primului satelit lansat de Uniunea Sovietică în 1957, a fost primit cu scepticism după anunţarea lui încă din august, înainte de începerea testelor clinice în masă (faza 3) şi publicarea rezultatelor ştiinţifice, deși Rusia a susținut că tratamentul este eficient în proporție de 92% în protejarea persoanelor de COVID-19. Vaccinarea populaţiei ruse cu vaccinul Sputnik V a demarat la începutul lui decembrie, iar doze de vaccin au fost trimise în Belarus, Serbia şi Argentina.
Deoarece Moscova a recunoscut că nu dispune de suficiente mijloace de producţie pentru a fabrica rapid cantităţile necesare, India ar putea ajuta la producţia a 100 de milioane de doze de Sputnik V. De asemenea, parteneriate au fost semnate cu Brazilia, China şi Coreea de Sud.
Laboratorul AstraZeneca a anunțat, pe 11 decembrie, că va începe să lucreze curând cu Institutul Gameleya din Rusia pentru a vedea în ce măsură cele două vaccinuri – candidat pot fi combinate cu succes, transmite CNBC.
„Sputnik V ar fi bucuros să împărtășească unul dintre cei doi vectori adenovirali ai săi cu AstraZeneca pentru a crește eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Folosirea a doi vectori diferiți pentru două doze de vaccin va duce la o eficacitate mai mare decât folosirea aceluiași vector în două doze”, au spus rușii pe 23 noimebrie.
Președintele Federației Ruse va primi vaccinul anti-coronavirus Sputnik V, a anunțat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru postul rus de televiziune de stat, transmite Reuters.
„A spus că se va vaccina, a luat această decizie și aștepta să fie finalizate formalitățile”, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit site-ului de la postul de televiziune Rossiya 1.
Persoanele cu vârste mai mari de 60 de ani pot începe să aplice pentru vaccinare de luni, a precizat Sergei Sobyanin, primarul Moscovei, duminică, pe site-ul său, la o zi după ce ministerul rus al Sănătății anunța că, la capătul unui studiu separat, a fost aprobată utilizarea serului la persoanele în etate.
În vârstă de 68 de ani, Vladimir Putin declara anterior că vaccinul rusesc este eficient și sigur, precum și că nu vede niciun motiv pentru a refuza vaccinarea, adăugând că așteaptă ca serul să devină disponibil.