Inspectoratele școlare județene și universitățile trebuie să transmită Ministerului Educației, până la 15 ianuarie, o situație referitoare la numărul angajaților care sunt dispuși să se vaccineze anti-COVID-19. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut această statistică care va fi unul dintre aspectele luate în calcul atunci când se va lua o decizie privind redeschiderea școlilor.
”Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie, care este rata de infectare. Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. (…) Aşteptăm aceste rezultate în data de 15 ianuarie, la ora 16.00”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat astfel că în acest moment niciun scenariu nu este exclus cu privire la desfășurarea cursurilor în perioada următoare.
”Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o deschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de şcolarizare, nu excludem absolut nimic. Însă, fiind vorba despre sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă cu acest subiect”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a declarat, la finalul săptămânii trecute, că există șanse mari ca elevii să nu se întoarcă în bănci din 11 ianuarie, atunci când se încheie vacanța de iarnă.
”Este foarte puțin probabil ca școlile să se deschidă pe 11 ianuarie. Trebuie să vedem evoluția situației epidemiologice în urma vacanței de iarnă. (…)11 ianuarie este doar o dată în calendar, stabilită cu mult timp înainte. Trebuie să vedem situația de acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor cere Ministerului Educației descentralizarea deciziei în privința redeschiderii școlilor, în funcție de rata incidenței cazurilor de coronavirus de la nivel local.
„Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung. Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, se arată în comunicatul transmis, luni, de Consiliul Național al Elevilor.