Ministerul Educației ia în calcul toate scenariile pentru redeschiderea școlilor. Sorin Cîmpeanu: Analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă

Ministerul Educației ia în calcul toate scenariile pentru redeschiderea școlilor. Sorin Cîmpeanu: Analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației a anunțat în cursul serii de luni că toate scenariile privind redeschiderea școlilor vor fi luate în calcul, de la reluarea cursurilor în zonele cu incidentă mică a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, până la prioritizarea pe nivele de evucație.

SorinCîmpeanu a precizat că ele vor fi analizate, alături de situația epidemiologică și evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din țara noastră.

Evoluția epidemiologică în România, esențială pentru decizia de redeschidere a școlilor

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că există două aspecte importante în reluarea cursurilor în școli, unul dintre ele fiind situația epidemiologică, iar cel de-al doilea modul în care se derulează campania de vaccinare.

„În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluția epidemiologică în urma vacanței de iarnă, pe care am văzut-o cu toții cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important.

Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. în urmă cu câteva ore, am transmis către toate inspectoratele școlare județene rugămintea de a raporta o situație la nivelul fiecărei unități de învățământ, am transmis aceeași solicitare către toate universitățile din România, cu privire la disponibilitatea la vaccinare a personalului din învățământ – personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic”, a explicat el la Digi 24.

Toate scenariile sunt luate în calcul pentru reluarea cursurilor în unitățile de învățământ

În urma analizei datelor epidemiologice și a ratei de incidență și a numărului de cadre didactice care doresc să se vaccineze, ministrul Educației a anunțat că toate scenariile vor fi luate în calcul și analizate, în vedere stabilirii modului în care elevii vor reveni la școală.

„În urma acestei analize, care trebuie să fie responsabilă, orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect. Ea nu poate fi decât partajată între Ministerul Sănătății, cei responsabili de campania de vacinare, cei responsabili pentru situația de urgență și Ministerul Educației”, a explicat el pentru sursa citată mai sus.

În România, activitatea didactică se desfășoară online în toată țară, din luna noiembrie a anului trecut. În ultimele zile, mai mulți elevi și părinți au solicitat Ministerului reluarea cursurilor în unitățile de învățământ. Totodată, ministrul Sorin Cîmpeanu, a anunțat, pe B1 TV, că la data de 11 ianuarie, școlile vor începe exclusiv online, calendarul de reluare a activității didactice la data de 11 ianuarie, după vacanța de Sărbători, fiind stabilit d emult timp.

„Nu am găsit mijloace de schimbare a calendarului. El funcționează de câteva mii de ani și este același. Rezultate cu privire la numărul de infectări, după vacanța de iarnă, vom afla abia la mijlocul lunii ianuarie. Școala va continua în sistem online și ne dorim cu toții să avem al doilea semestru în format clasic”, a precizat Sorin Cîmpeanu, luni seara, pe B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025