Ministerul Sănătății: O nouă tulpină de coronavirus se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral. Procedura va fi definitivată zilele următoare

Ministerul Sănătății: O nouă tulpină de coronavirus se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral. Procedura va fi definitivată zilele următoare
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministerul Sănătății transmite că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmată noua tulpină de coronavirus care a fost identificată în Regatul Unit. Procedura de secvențiere a genomului viral, prin care se poate identifica prezența noii tulpini, va fi definitivată pe parcursul zilelor viitoare au precizat, duminică, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Precizările Ministerului Sănătății referitoare la noua tulpină de coronavirus

”Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

GCS: Pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu noua tulpină

Și reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS) au transmiscă Institutul ”Matei Balș” infirmă informațiile apărute în spațiul public cu privire la identificarea noii tulpini de coronavirus la un pacient internat în unitatea medicală.

”În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat”, se arată în comunicatul de presă al GCS.

Potrivit autorităților, în acest moment, în laboratorul de genetică al Institutului ”Matei Balș” sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, iar în următoarele zile se va confirma sau infirma prezența noii tulpini de coronavirus.

Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”: Este nevoie de efectuarea unor analize mai complexe

În acest context, autoritățile fac din nou apel la români să respecte în continuare regulile de protecție sanitară pentru a fi limitată astfel răspândirea noului coronavirus.

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” din București, Cătălin Apostolescu, a precizat, la rândul său, că la două dintre testele realizate în cadrul unității medicale au fost identificate anumite modificări, ridicând suspiciuni cu privire la noua tulpină de COVID-19, însă pentru a avea certitudinea că este vorba despre această tulpină este nevoie de niște analize mai complexe.

„În momentul de față două probe de amplificare care s-au lucrat în laboratorul Institutului au apărut niște rezultate dubioase, ceea ce ne face să ne gândim că s-ar putea să fie vorba de noua tulpină. Este nevoie de efectuarea unor analize mai complexe, respectiv de segvențierea virală, pentru a putea confirma acest lucru (…) Este posibilă să apară un număr crescut de cazuri (…) Nu avem nimci de făcut în plus, față de ceea ce știm deja că avem de făcut, respectarea măsurilor sanitare, de izolare și să purtăm mască”, a precizat reprezentantul Institutului ”Matei Balș”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`