Intenţia Guvernului de a îngheţa în 2021 salariile angajaţilor din sistemul public generează proteste în rândul grefierilor. Sindicaliştii grefieri organizează, joi, manifestaţii în faţa Ministerului Afacerilor Interne şi a 22 de prefecturi, în semn de protest faţă de înghețarea salariilor.
Acţiunile de protest planificate pentru joi urmează să aibă loc în faţa Prefecturilor din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.
Acţiunile de protest sunt sprijinite de 6.000 de membri ai sindicatelor grefierilor – grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, potrivit unui comunicat.
Manifestaţiile sunt organizate de membri de sindicat din cadrul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, Sindicatului SinJust Bihor, Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Justiţie „Grefierul” Alba, Sindicatului Dreptatea Bacău.
Sindicaliştii grefieri sunt nemulţumiţi de „proiectul de ordonanţă de urgenţă (…) care prevede că salariile de bază se vor menţine la nivelul lunii decembrie 2020, iar cuantumul sporurilor şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menţinute ‘cel mult’ la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, ceea ce deschide calea legală inclusiv la tăieri ale veniturilor în măsura în care nu vor fi bani la bugetul de stat”.
Sindicatele grefierilor subliniază că discuţiile despre adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, propusă spre aprobare, s-au purtat cu uşile închise, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sectorul bugetar.
Potrivit reprezentanților grefierilor, cuantumul total al sporurilor se acordă diferenţiat şi neunitar între angajatorii din cadrul autorităţii judecătoreşti; indemnizaţia de hrană se acordă în cuantum diferit sau nu se acordă deloc la unii dintre angajatorii din sistem; suntem singura categorie profesională care nu a beneficiat de creşterea salarială de 25% reglementată prin Legea de salarizare în vigoare.
Sindicaliștii atrag atenția că în prezent, pe rolul instanţelor de judecată sunt sute de procese pentru rezolvarea inechităţilor salariale, iar această OUG nu va face altceva decât sa menţină dezechilibrele salariale generate de aplicarea neunitară sau neaplicarea legilor succesive de salarizare şi să dea naştere unor noi litigii, ale căror dobânzi penalizatoare le va plăti statul român din banii contribuabililor; în anul 2020, în urma unor proteste în stradă, prim-ministrul de la acea vreme, Ludovic Orban, a decis constituirea unui grup de lucru interministerial pentru rezolvarea inechităţilor salariale cu care se confruntă grefierii, grup de lucru care, în contextul adoptării acestei OUG, îşi va înceta activitatea întrucât propunerile de soluţionare vor fi în contradicţie cu prevederile actului normativ”, se menţionează în comunicatul organizaţiilor sindicale ale grefierilor.