Liberalizarea pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 va însemna pentru milioane de clienți casnici majorarea semnificativă a facturilor dacă nu au semnat un nou contract de furnizare pe piața liberă.
În acest context, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune într-un interviu pentru G4Media.ro că vina principală pentru această situație o poartă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu a făcut o campanie masivă de informare. ANRE este condusă în prezent de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță.
Mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal.
“Sunt foarte mulți oameni care nu sunt nformați, lipsește informația, lipsesc sursele de informare. E în primul rând o vină a autorităților”, a precizat Răzvan Nicolecu.
Acesta a subliniat că vina cea mai mare o are ANRE: “Cea mai mare responsabilitate îi revine ANRE, apoi Protecției Consumatorilor și Guvernului. Dar entitatea responsabilă de acest proces este ANRE. Comunciatele de presă al ANRE înseamnă mult prea puțin față de ce trebuia să facă. Se impunea un parteneriat cu TVR, Radio România, emisiuni în care să le explice oamenilor într-un limbaj simplu ce e de făcut.
Ar fi trebuit lansată o linie verde gratuită la care să li se răspundă întrebărilor clienților – mulți consumatori nu înțeleg ce scrie pe factură, e foarte complicat de citit, și eu pierd mult timp, chiar și mie îmi este greu, atunci unui om fără studii în domeniu îi este și mai greu”, a mai precizat Răzvan Nicolescu.
Acesta a atras atenția că în România sunt milioane de oameni care nu știu ce trebuie să facă. Este grav și regretabil.
Deputatul PSD Dumitru Chiriţă a fost votat în 2017 pentru a conduce timp de cinci ani Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în locul lui Nicolae Havrileţ.
Potrivit adevarul.ro, Chiriţă şi-a început cariera ca electrician, a continuat ca sindicalist, a trecut şi pe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi prin câteva mandate de deputat.
El a început ca electrician şef de tură, meserie pe care a practicat-o în perioada 1981-1990, după care a fost promovat direct în fruntea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, unde a stat în perioada 1990-2000, şi a Sindicatului Liber Independent „Energia”, din 1990 până în 2011.
În 1996 a avansat la Blocul Naţional Sindical, unde a fost vicepreşedinte până în 1999. În anul 2000 a intrat în PSD şi a câştigat ulterior patru mandate de deputat. S-a despărţit pentru puţină vreme de social-democraţi, în februarie 2015, când a fost exclus pentru că intenţiona să se înscrie în partidul lui Mircea Geoană, PSRO, lucru pe care l-a şi făcut.
În septembrie acelaşi an, însă, el a revenit în PSD. Între 2004 şi 2008 a fost şi vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Ca studii, Chiriţă a făcut Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale, la Universitatea Nicolae Titulescu, dar şi un master în „Relaţii de muncă şi industriale” la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Numele lui Dumitru Chiriță a apărut și într-un scandal legat de un conflict de interese. Presa a scris despre Dumitru Chiriţă, în 2011, că era „creierul” unei afaceri derulate prin societăţi înfiinţate de lideri sindicali. Aceasta viza contracte Electrica de 25 de milioane de euro obţinute de firmele Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA, care erau în acel moment controlate de Adolf Murelan şi Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate – Univers, potrivit unei investigaţii derulate de România Curată.
Practic, prin această manevră, liderii sindicali erau acţionari, angajatori, controlând şi sindicatul propriilor angajaţi, potrivit sursei citate.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.