Europarlamentarii USL au transmis vineri o scrisoare președintelui CE, Jose Manuel Barroso, și comisarului pentru Justiție, Viviane Reding, cerându-le să-și exprime poziția oficială în ceea ce privește anchetele procurorilor Parchetului General și ai DNA referitoare la referendumul din 29 iulie.
„Vă adresăm această scrisoare cu scopul de a vă aduce la cunoştinţă un proces extrem de dăunător care se desfăşoară în mai multe zone din România în momentul de faţă – un proces care ameninţă principiul democraţiei şi dreptul la confidenţialitate – şi pentru a vă solicita o poziţie vizavi de acesta. Procurorii Parchetului General şi cei ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub pretextul corect de a ancheta sesizările privind presupuse fraude electorale, au demarat un adevărat proces de chestionare a cetăţenilor cu drept de vot din mai multe judeţe din România”, se arată în scrisoarea europarlamentarilor USL, citată de Mediafax.
Documentul citat amintește de „relatările presei despre caracterul abuziv al unora dintre acţiunile organelor judiciare, care ar fi ajuns inclusiv să forţeze anumiţi cetăţeni să jure cu mâna pe Biblie că au votat o singură dată în cadrul referendumului”.
„Există mai multe alte aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea demersului întreprins de reprezentanţii Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie: anumitor cetăţeni cu drept de vot li se solicită să precizeze şi în ce mod au votat, încălcând astfel caracterul secret al votului; nu se asigură niciun fel de asistenţă juridică pentru cei audiaţi, în condiţiile în care nu li s-au adus învinuri oficiale; există indicii că nu toţi anchetatorii ar fi reprezentanţi ai Parchetului şi ai DNA, printre aceştia aflându-se şi reprezentanţi ai PDL, partidul care îl susţine pe preşedintele suspendat Traian Băsescu; în urma unor ameninţări, oamenilor li se solicită să semneze declaraţii conform cărora s-ar fi votat în locul lor”, susţin eurodeputații USL.
Totodată, în document se arată că în acest timp rămân nesoluţionate reclamaţiile referitoare la reţineri ilegale de cărţi de identitate, care s-ar fi efectuat în scopul împiedicării votului de la referendum.
„Un argument în plus care susţine teza unui proces abuziv este dat de faptul că aceste acţiuni fără precedent în România se petrec în urma unui scrutin care a însumat cele mai puţine nereguli din ultimii ani, un scrutin care s-a soldat doar cu o serie de incidente punctuale şi nu cu suspiciuni de fraudă”, se mai arată în scrisoarea europarlamentarilor USL.
Eurodeputații USL solicită președintelui CE și comisarului pentru Justiție să se pronunțe asupra situațiilor sesizate la referendumul din 29 iulie.
„Dacă apreciaţi că participarea la vot trebuie stimulată în comunitatea noastră europeană şi nu descurajată prin acţiuni precum cele desfăşurate în prezent în România, considerăm că aveţi obligaţia să vă pronunţaţi asupra acestui caz”, este concluzia scrisorii adresate oficialilor Comisiei Europene.