ÎPS Teodosie, slujbă de Crăciun în interiorul bisericii, fără respectarea regulilor impuse de autorități

ÎPS Teodosie, slujbă de Crăciun în interiorul bisericii, fără respectarea regulilor impuse de autorități
Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Deși orașul Constanța continuă să se afle în carantină, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a ținut Sfânta Liturghie de Crăciun în interiorul bisericii, în ciuda restricțiilor, nerespectându-se regulile de distanțare socială.

ÎPS Teodosie, slujbă de Crăciun în interiorul bisericii

În Constanța, credincioșii au uitat de carantină și de normele impuse de autorități. Deși slujba trebuia oficiată afară, conform regulilor, oamenii s-au înghesuit în lăcășul de cult, fără a se respecta distanțarea social, de 2 metri între persoane, în contextul pandemiei de coronavirus.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Constanța au transmis că: „Patrule mixte de polițiști și jandarmi s-au deplasat în zonă, au verificat respectarea măsurilor de protecție individuală, în ceea ce privește purtarea măștii de protecție și distanțarea socială, inclusiv oferirea de măști de protecție”

Potrivit noilor reguli în vigoare, preoții își vor putea vizita enoriașii, între Crăciun și Anul Nou, sau înainte de Bobotează, dar nu vor mai putea intra în casele enoriașilor decât la cererea insistentă a acestora.

De asemenea, rugăciunea la cumpăna dintre ani va trebui oficiată în intervalul 18.00-21.00 și nu la miezul nopții ca până acum.

Principalele reguli care trebuie respectate la slujbele de Sărbători

La începutul lunii decembrie, Guvernul a stabilit, alături de reprezentanții cultelor religioase, regulile ce trebuie respectate în timpul slujbelor de Sărbători, în contextul pandemiei de COVID-19.

Printre amendamente, se precizează faptul că preoții nu sunt obligați să poarte mască la slujbe, însă obligația se menține pentru credincioși:

Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.

-Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.

-Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

-Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.

-Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.

-Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea de către participanți a distanței minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).

-Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.).

-Lăcașurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) și pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase).

-Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise conținând lista regulilor privind distanța minimă de siguranță și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

-În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include și personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcașului de cult).

-Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`