Republica Moldova, în era Maia Sandu. Site-ul președinției a trecut de la „limba moldovenească”, la limba română

Republica Moldova, în era Maia Sandu. Site-ul președinției a trecut de la „limba moldovenească”, la limba română
foto: Hepta.ro / Sputnik / Mihai Karaush

Maia Sandu a depus jurământul de învestitură, joi,și a devenit oficial noua președintă a Republicii Moldova, un ce anunță o nouă eră pentru stânga Prutului. Odată cu instalarea sa formală în funcție, chiar și site-ul oficial al președinției a intrat într-un nou registru pentru că, de astăzi, utilizatorii pot selecta limba românăpentru a citi informațiile prezentate acolo– și nu „limba moldovenească”, cum se întâmpla în mandatul pro-rusului Igor Dodon.

Maia Sandu a depus jurământul. Ce a declarat noua președintă a Republicii Moldova în discursul inaugural

Maia Sandu l-a învins pe pro-rusul Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, iar victoria politicianei pro-europene a fost salutată de cancelariile spațiului euroatlantic. De altfel, chiar miercuri, cu ocazia învestiturii, Președintele României și mai mulți lideri europeni și-au reiterat susținerea pentru nouapreședintă de la Chișinău. Klaus Iohannis ar urma să efectueze și o vizită la Chișinău.

„În aceste alegeri, votul oamenilor a fost covârșitor împotriva corupției și a minciunii. A fost un vot pentru ordine și dreptate, pentru șansa oamenilor cinstiți la bunăstare aici, acasă. Speriați de această unitate a oamenilor pentru lupta contra hoției, cei care au avut datoria să conducă țara spre lumină, au încercat și încă mai încearcă să o scufunde și mai mult în întuneric – în corupție, în sărăcie, în haos. Sfidând voința alegătorilor și ignorând drama prin care trec sute de mii de moldoveni, politicieni care nu se pot desparți de fotolii își promovează cu nerușinare interesele lor meschine și încearcă să compromită orice șansă a țării de a ieși din criză. Încearcă să blocheze funcționarea instituțiilor și să provoace haos total. Ce fel de deputați sunt acei care în loc să aloce mai multe resurse pentru oamenii bolnavi, pentru cei nevoiași, pentru agricultori, pentru întreprinderile mici și mijlocii, taie, prin acțiunile lor nesăbuite, orice șansă a țării de a obține ajutoare externe în timp de criză majoră? Ce fel de deputați sunt acei care la miezul nopții împart între ei scheme de corupție și amnistiază hoții de bani mari? Ce fel de deputați sunt acei care încalcă normele legale fără nicio reținere?”, a declarat Maia Sandu, în discursul inaugural.

Ca să pună țara în ordine, spune noua președintă a Republicii Moldova, va fi nevoie „de mai multă democrație și de mai mult stat de drept”.

„Ca să ne punem țara în ordine, vom avea nevoie de mai multă democrație și de mai mult stat de drept. Îmi propun să fiu un președinte al dreptății, un susținător al tuturor celor care luptă pentru lege și pentru instituții drepte. Îmi propun să construim o țară cu adevărat liberă – și pentru cei care lucrează la stat, și pentru cei din sectorul privat, și pentru cei din sectorul asociativ – așa încât opțiunile politice ale oamenilor, oricare ar fi ele, să nu mai fie motiv de persecuție. Voi susține independența funcționarilor corecți. Voi apăra oamenii de afaceri de abuzurile funcționarilor răi, pentru a construi o economie puternică și competitivă. Voi fi garantul independenței primarilor și totodată voi taxa dur folosirea instituțiilor statului pe post de bâtă politică.Voi încuraja un alt fel de a funcționa al statului – unul cinstit și în slujba cetățeanului. Vreau un stat orientat către oameni și viitor, care e prezent din centrul Chișinăului până în cel mai mic sat al Moldovei, cu infrastructură la calitate europeană”, a mai afirmat Maia Sandu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)