O infirmieră de la terapie intensivă din Connecticut este prima persoană vaccinată cu vaccinul Moderna în SUA

O infirmieră de la terapie intensivă din Connecticut este prima persoană vaccinată cu vaccinul Moderna în SUA
Foto: Captura Twitter

O infirmieră de la terapie intensivă din statul american Connecticut a fost vaccinată împotriva Covid-19, în fața camerelor, cu vaccinul Moderna, fiind prima persoanăcare este vaccinată cu al doilea vaccin împotriva Covid-19în Statele Unite, aprobat vineri, relatează AFP, citat de News.ro.

Mandy Delgado, o infirmieră la terapie intensivă laHartford Hospital, a spus că este”fericită” şi ”nerăbdătoare” să fie ”prima vaccinată” cu vaccinul Moderna.

”Am văzut pacienţi care sufereau din cauza lipsei de oxigen, a cărora situaţie s-a agravat şi au murit, fără ca familia lor să poate fi prezentă”, a spus ea, înainte să primească vaccinul.

VaccinulModerna se administrează în două doze, la un interval de câteva săptămâni.

Însă formulaModerna se poate păstra la o temperatură de-20°C – şi nu la-70°C ca vaccinul Pfizer-BioNTech.

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat deModerna, autorizat în SUA

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a acordat autorizația de urgență pentru folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americanăModerna. Acesta este al doileavaccin autorizat, după cel dezvoltat de Pfizer – BioNTech.

Vaccinul anticoronavirus produs de compania americană în domeniul biotehnologieiModernaa fost autorizat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de către Agenţia americană a medicamentului. Acesta va fi folosit în campania de vaccinare începută luni în SUA, fiind eficient în proporţie de 94.1%. Executivul american a pre-cumpărat 200 de milioane de doze, comparativ cu 100 de milioane în cazul Pfizer.

„Felicitări, vaccinulModernaeste acum disponibil!”,a transmis Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite.

Acordul FDA a venit la o zi după avizul favorabil dat de un comitet de experţi americani. Vaccinul dezvoltat deModernaa fost aprobat la 19 zile de la depunerea cererii oficiale. În cazul Pfizer – BioNTech, procesul a durat 22 de zile.

„FDA a făcut un nou pas crucial în lupta împotriva acestei pandemii”,a declarat dr. Stephen Hahn, președintele FDA, potrivit AFP.

După anunțul Agenției,Modernaa transmis că distribuția dozelor de vaccin va începe „imediat”. Compania a promis să distribuie 20 de milioane de doze până la finele acestui an, 80 de milioane în primul trimestru din 2021 și 100 de milioane în al doilea trimestru al anului viitor. Vor fi vaccinate astfel 100 de milioane de persoane.

VaccinulModernae administrat în două doze la un interval de patru săptămâni. Ele pot fi stocate la -20°C (cel de la Pfizer are nevoie de -70°C).

Și în Marea Britanie campania de vaccinare anti-COVID-19 a început deja. În Uniunea Europeană, startul se va da la finalul lunii. Într-o primă tranșă simbolică,România va primi 10.000 de dozecare vor ajunge lacadrele medicale din 10 spitale.Prețurile vaccinurilornegociate de UE au fost dezvăluite din greșeală de un oficial belgian. Potrivit tabelului, cel mai ieftin vaccin e cel de la Oxford – AstraZeneca – sub 2 euro, iar cel mai scump e cel de laModerna– 18 dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`