Ministrul de externe, Luigi di Maio, a anunțat duminică, 20 decembrie, căGuvernul italian va suspenda zborurile dinspre şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde apariţia unei noi tulpini de coronavirus mai contagioasă a determinat intrarea în lockdown a Londrei şi a unei părţi din sud-estulAngliei.
”Ca guvern, avem datoria să protejăm cetăţenii italieni şi, din acest motiv, am notificat guvernul britanic că urmează să semnăm împreună cu Ministerul Sănătăţii o dispoziţie pentru suspendarea zborurilor cu Marea Britanie. Prioritatea noastră este să protejăm Italia şi compatrioţii noştri”, a transmisministrul de externe italian, Luigi di Maio, printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.
Potrivit ministrului britanic al sănătăţii, Matt Hancock, noua tulpină este ”scăpată de sub control’”. El a avertizat că nivelul maxim de restricţii antiepidemice instituit la Londra şi într-o parte a Angliei în urma descoperirii acestei tulpini, care accelerează cu până la 70% transmiterea coronavirusului, ar putea dura până în momentul în care se va desfăşura campania de vaccinare, notează Reuters.
De asemenea, Belgia şi Olanda au anunţat suspendarea zborurilor dinspre şi către Regatul Unit, în timp ce Germania pregăteşte o măsură similară.
În apropierea sărbătorilor de iarnă, mai multe țări membre ale Uniunii Europene (UE) au înăsprit măsurile derestricţiie, de teama unui al treilea val de COVID-19.
De curând, autoritățile sanitare dinRegatul Unital Marii Britanii au descoperit recent o nouă tulpinăa virusului SARS-CoV-2.Mai precis,au fost găsite peste 1.000 de cazuri ale noii variante, „predominant în sudul Angliei”, se arată într-o informare transmisă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock.
Nu există dovezi clare cănoua variantă a coronavirusului, care a fost detectată în sud-estul Angliei, se transmite mai ușor sau provoacă simptome mai grave care ar face inutil vaccinul, potrivitBBC News.
Cu toate acestea, există două motive pentru care oamenii de știință urmăresc cu atenție noua varianteă decoronaviruscare provoacăCovid-19. În primul rând, pentru că mai multe cazuri au fost semnalate în zonele cele mai afectate.Este un semnal de avertizare, care, însă, poate fi interpretat în două moduri. Unul dintre ele – virusul ar fi suferit mutații pentru a se răspândi mai ușor și a provoca mai multe infecții.
”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat citat deNews.ro.
Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.
Experții care urmăresc genetica virusului au anunțat că mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care noulcoronavirusul de tip SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a contamina celulele umane. Nu este însă clar dacă aceste mutaţii conduc sau nu la mai multe infecţii.
Mai mult decât atât, specialiștii susțin că este foarte puțin probabil ca această mutație să nu răspundă la un vaccin.