Valeriu Gheorghiță: Am putea redeschide școlile la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie, când terminăm a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19

Valeriu Gheorghiță: Am putea redeschide școlile la sfârșitul lui martie - începutul lui aprilie, când terminăm a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că școlile s-ar putea deschide după ce se vor vaccina cadrele didactice și persoanele în vârstă.

Când s-ar putea redeschide școlile. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a explicat duminică, pentru Digi24, că unitățile de învățământ s-ar putea redeschide la sfârșitul lunii martie – început de aprilie, după ce se încheie a doua etapă de vaccinare. Aceasta include vaccinarea cadrelor didactice, a vârtnicilor și a persoanelor din categoriile vulnerabile.

„În faza a doua intră profesorii și populația în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci am fi terminat etapa a doua pentru categoriile vulnerabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, pentru Digi24.

Potrivit medicului, copiii nu dezvoltă forme severe de COVID-19, ba chiar mulți nici nu prezintă simptome. Problema este că ei pot transmite virusul unor persoane mai vulnerabile, precum părinților, bunicilor sau profesorilor. De altfel, unitățile de învățământ au fost închise tocmai pentru că, fiind mulți asimptomatici, copiii infectați nu puteau fi depistați din timp, așa încât să fie prevenită răspândirea coronavirusului.

Gheorghiță a mai susținut că activitatea în interiorul școlilor a fost foarte bine organizată, riscul de transmitere a SARS-CoV-2 fiind foarte mic. Problema a ținut mai mult de activitățile conexe celor din interiorul școlilor – transportul în comun, de exemplu.

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că prima persoană vaccinată anti-COVID-19 în România va fi un cadru medical: „Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unități medicale. Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”.

Ludovic Orban a explicat motivele pentru care Guvernul a închis școlile

La finele lunii trecute, liderul PNL Ludovic Orban, atunci încă premier al României, explicaastfel închiderea unităților de învățământ:

„Suspendarea derulării activităților în școală a fost luată nu neapărat pentru ceea ce se întâmplă în școală. În școală, copilul e cu risc minim de contractare a virusului, pentru că e sub supravegherea cadrului didactic chiar și în pauze. Problema e ce se întâmplă în afara școlii și problema e legată de toate activitățile aferente activității școlare, faptul că sunt duși de părinți sau de bunici la școală, că ei stau acolo, în preajma școlilor, în aglomerație, că se aglomerează transportul în comun. Sunt foarte multe activități colaterale. Ce se întâmplă în fara școlii, în special cu liceenii care unii dintre ei nu sunt însoțiți de părinți, dar se duc ei împreună în diferite locuri în care neglijează măsurile de protecție”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`