Cutremur în România. Seism cu magnitunea 3,6 pe Richter, produs în Vaslui

Cutremur în România. Seism cu magnitunea 3,6 pe Richter, produs în Vaslui

Sâmbătă, un cutremur cu magnitudinea de 3,6 a avut loc în județul Vaslui, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur cu magnitunea 3,6 pe Richter în Vaslui

Seismul s-a produs la ora 12:41, la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42 km S de Iași, 48 km NE de Bacău, 109 km V de Chișinău, 157 km N de Galați, 166 km V de Tiraspol, 175 km N de Brăila, 191 km NE de Brașov, 200 km SE de Chernivtsi, 234 km NE de Ploiești și 254 km V de Odessa.

Câteva ore mai devreme, un cutremur cu magnitudinea de 2,3 a avut loc în județul Buzău, potrivit site-uluiINFP.

Cel mai puternic cutremur din 2020 înregistrat în România

Amintim că, până în prezent, cel mai puternic cutremur din 2020 a avut loc în dimineața zilei de 31 ianuarie și a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, tot în judetul Vrancea, la adancimea de 120km.

Iniţial acesta a fost anunţat ca un cutremur de 5,4, iar ulterior a fost revizuit la 5,2 şi apoi la 5,3. A patra oară, INFP a stabilit că magnitudinea a fost de 5,2 grade.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România

Amintim că seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că seria cutremurelor înregistrate în România în ultima perioadă nu trebuie să ne îngrijoreze, precizând că seismele nici măcar nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea. Cu toate acestea, un cutremur mare ar putea urma în România, atenționează specialistul.

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, spune Mărmureanu.

„Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 (magnitudine de 7,5) şi 1940 (magnitudine 7,4.). Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat expertul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`