Raed Arafat: COVID-19 s-a dovedit a fi mult mai mult decât au zis unii la început, decât o simplă gripă. Până și cei care se vindecă rămân cu sechele de lungă durată

Raed Arafat: COVID-19 s-a dovedit a fi mult mai mult decât au zis unii la început, decât o simplă gripă. Până și cei care se vindecă rămân cu sechele de lungă durată
Foto: Guvernul României / Facebook

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat că boala COVID-19 „s-a dovedit a fi mult mai mult decât au zis unii la început, decât o simplă gripă”. „Până și cei care se vindecă și devin negativi rămân cu sechele de lungă durată, care nici nu știm cât de lungă va fi durata lor și dacă vor fi permanente”, spune oficialul.

Raed Arafat, despre epidemia de COVID-19 și respectarea regulilor de protecție sanitară

„Poate te duci, duci o mâncare, duci ceva, discuţi cu ei şi ai plecat. Dar asta înseamnă cu mască şi cu distanţare şi cu respectarea tuturor regulilor. Pentru cei care nu pot amâne aceste întâlniri şi să se abţină, poate că asta este o soluţie de mijloc, să zicem. Este o soluţie de mijloc în care te duci, vizitezi, dar nu te întinzi la masă, duci ce ai de dus, mâini dezinfectate, ai mască, e distanţă între voi şi după asta se separă lumea pentru că riscul este semnificativ, este serios, nu este de glumit cu el şi această boală s-a dovedit a fi mult mai mult decât au zis unii la început, decât o simplă gripă. Nu este o simplă gripă. Este o boală destul de serioasă, cu impact destul de serios asupra corpului. Până şi cei care se vindecă şi devin negativi rămân cu sechele de lungă durată, care nici nu ştim cât de lungă va fi durata lor şi dacă vor fi permanente. Aşa că mai bine evităm decât să ne expunem şi să-i pierdem pe cei dragi sau să ne punem viaţa în pericol”, declarat Raed Arafat, la Digi 24, potrivit News.ro.

Șeful DSU a adăugat că oamenii trec printr-o „situație de anormalitate, care necesită soluții deosebite”.

Totodată, a mai spus că nu este recomandabil ca oamenii să plece de acasă, în concediu, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Regulile de protecție trebuie respectate, spune secretarul de stat, care s-a arătat de părere că „organizarea unei petreceri de Anul Nou, cu regulile care sunt acum, va fi foarte greu”.

Cât despre turiștii cazați în unități hoteliere, Raed Arafat a afirmat că aceștia se pot aștepta să stea la masă și să mănănâce, nu la petreceri. El a atras atenția și asupra situației hotelurilor care cazează mulți turiști, având restaurant cu capacitate redusă, care poate funcționa doar parțial, conform regulilor.

Cu cele aproape 6.000 de cazuri noi de COVID-19 anunțate miercuri, bilanțul îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul României de la izbucnirea crizei sanitare a urcat la 571.749. Un număr de 469.499 de pacienți au fost declarați vindecați.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`