Alexandru Rafila: ”E clar că greul va începe în luna ianuarie, cu vaccinarea personulului medical. Trebuie să demonstrăm că suntem capabili să facem o campania de comunicare care să covingă lumea să se vaccineze”

Alexandru Rafila: ''E clar că greul va începe în luna ianuarie, cu vaccinarea personulului medical. Trebuie să demonstrăm că suntem capabili să facem o campania de comunicare care să covingă lumea să se vaccineze''
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit, la Antena 3, despre campania de vaccinare din România.

”Da, cred că da, mai ales că ceea ce transmite de fapt doamna preşedinte a Comisiei Europene, că în Europa nu există discriminări, toate ţările au acces la vaccin în acelaşi timp, odată cu autorizarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi lucrul ăsta cred că ar trebui să fie încurajator pentru cetăţeni, pentru că încă din ultimele zile acestui an, putem să pregătim relansarea din anul următor, pentru că, vedeţi, cantitatea iniţială simoblică, 10.000 de doze, asta înseamnă maxim 5.000 de persoane care pot să fie imunizate, deci, e clar că greul va începe în luna ianuarie, cu vaccinarea personulului medical. Acolo trebuie să demonstrăm noi că suntem pregătiţi să facem acest lucru în timp”, a spus acesta la Antena 3.

Acesta spune că și campaniile de comunicare sunt foarte importante.

”Trebuiesă demonstrăm că suntem capabili să facem o campania de comunicare care să covingă lumea să se vaccineze, pentru că de succesul acestei campanii depinde relansarea economiei şi reluarea activităţii sociale, iar acest succes este condiţionat şi de timp. Nu putem să aşteptăm doi ani să se întâmple acest lucru. Trebuie să îl realizăm la fel de repede ca şi celelalte ţări din Uniunea Europeană care au pregătit aşa cum trebuie acest program de vaccinare”.

Campania de informare este la fel de importantă

”Este o pregătire de natură logistică şi cred că, cel puţin într-o primă fază, când se realizează vaccinarea personalului medical poate să facă faţă, dar, repet, acest lucru nu este suficient. Campania aceasta de informare este la fel de importantă, pentru că de ea depinde până la urmă aderenţa la vaccinare, adică persoanele care ar trebui să fie vaccinate să se şi hotărască să o facă. Nu este totdeauna suficient să dai informaţii legate de eficacitate, de siguranţă a unui vaccin, trebuie pur şi simplu să convingi oamenii că aceasta este soluţia corectă şi ea trebuie să constituie o responsabilitate, nu numai pentru autorităţi, ci şi pentru fiecare cetăţean, pentru că în felul acesta, economia funcţionează, locurile de muncă pot fi recâştigate, acolo unde au fost pierdute şi viaţa socială, şcolile, ar putea să funcţioneze fără niciun fel de restricţii, ori lucrul acesta cred că e important pentru toată lumea”, a declarat Alexandru Rafila.

Unde se vadesfășura campania de vaccinare

„În Bucureşti vor fi 32 de centre de vaccinare, la început. S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. (…) Ne gândim la Romexpo, ne gândim la Arena Naţională, în care vor fi mai multe cabinete de vaccinare. (…) Preconizăm ca la un centru mare cum este Arena Naţională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenţi medicali care vor face acel vaccin, având zona de aşteptare, unde se completează acel chestionar, se obţine un consimţământ, medicul verifică bolile concomitente, verifică o stare alergică, iar apoi o altă zonă post-vaccinare în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute pentru a putea fi observat şi evaluat să nu avem evenimente sau simptomatologie imediată”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Dacă nu au în acest moment boala se pot vaccina. În acest moment, vaccinarea se face şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut boala, dar nu la cei care trec prin boală în acest moment. Medicii de familie vor face în aceste centre de vaccinare, nu în cabinetul medicului de familie. Sunt medici care vor fi arondaţi acestor centre de vaccinare. În general, la evaluările pe care le-am făcut, peste 1.500 de medici vor fi în aceste centre de vaccinare. (…) În acest moment se face o catagrafiere”, a mai explicat el.

„În perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o primă tranșă „simbolică” de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane, pe care le vom dirija către secțiile de boli infecțioase”, a spus Tătaru, la Digi24.

„S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. În București, ne gândim la Romexpo sau Arena Națională.Preconizăm ca într-un centru mare cum este Arena Națională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, având zone de așteptare, unde se dă acel chestionar, se obține un consimțământ informat. Medicul verifică bolile concomitente, verifică posibila stare alergică, iar apoi va mai fi o altă zonă post-vaccinare, în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute, pentru a putea fi observat și evaluat”, a completat ministrul interimar al Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri