Tot ce se știe până acum despre noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Afectează eficacitatea vaccinului?

Tot ce se știe până acum despre noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Afectează eficacitatea vaccinului?
sursa foto: pixabay

De curând, autoritățile sanitare din Regatul Unit al Marii Britanii au descoperit recent o nouă tulpinăa virusului SARS-CoV-2.Mai precis,au fost găsite peste 1.000 de cazuri ale noii variante, „predominant în sudul Angliei”, se arată într-o informare transmisă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock.

O nouă tulpină de virus descoperită în Marea Britanie

Nu există dovezi clare cănoua variantă a coronavirusului, care a fost detectată în sud-estul Angliei, se transmite mai ușor sau provoacă simptome mai grave care ar face inutil vaccinul, potrivitBBC News.

Cu toate acestea, există două motive pentru care oamenii de știință urmăresc cu atenție noua varianteă decoronaviruscare provoacăCovid-19. În primul rând, pentru că mai multe cazuri au fost semnalate în zonele cele mai afectate.Este un semnal de avertizare, care, însă, poate fi interpretat în două moduri. Unul dintre ele – virusul ar fi suferit mutații pentru a se răspândi mai ușor și a provoca mai multe infecții.

”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat citat deNews.ro.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.

Experții care urmăresc genetica virusului au anunțat că mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care noulcoronavirusul de tip SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a contamina celulele umane. Nu este însă clar dacă aceste mutaţii conduc sau nu la mai multe infecţii.

Mai mult decât atât, specialiștii susțin că este foarte puțin probabil ca această mutație să nu răspundă la un vaccin.

CureVac anunţă lansarea unui vaccin

Compania farmaceutică germană CureVac a anunţat luni, 14 decembrie, lansarea celei de-a treia şi ultima fază a studiilor clinice la scară largă pentru autorizarea vaccinului său împotriva Covid-19.

„Curevac începe faza globală 2b / 3 a studiilor sale clinice necesare pentru autorizarea vaccinului său,” a anunţat laboratorul cu sediul în Tübingen (Vest), într-un comunicat de presă, potrivit Le Figaro.

Un „prim voluntar a fost recrutat”, spune laboratorul care utilizează pentru vaccin tehnologia ARN mesager, la fel ca şi concurenţii săi Biontech şi Moderna. Studiul pe scară largă va fi realizat în Europa şi America de Sud pe „peste 35.000 de participanţi,” mai anunţă compania.

Între timp, Franța a început testarea în masă. Săptămâna aceasta, trei mari oraşe şi comunele din jurul lor îi vor testa pe toţi cei care vor dori să se imunizeze, cu teste RT-PCR şi teste rapide antigen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`