USL, avertizări directe către Kovesi, Parchet şi DNA: „Răspunderea penală îi atinge şi pe procurori”

USL, avertizări directe către Kovesi, Parchet şi DNA: „Răspunderea penală îi atinge şi pe procurori”

Procurorul general, Parchetul şi DNA au primit avertizări, joi, din partea USL privind acţiunile pe care le desfăşoară. Într-o conferinţă de presă, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a calificat acțiunile procurorilor din ultimele zile drept “abuzuri.” Aceștia au făcut cercetări marți și miercuri în mai multe județe, întrebând oamenii dacă au votat și punându-i să jure pe Biblie.

„Procuratura a intervenit în mod absolut nejustificat și incalificabil într-un sistem democratic, în intenția de a crea pe de-o parte impresia că votul a fost fraudat, pe de altă parte pentru a timora cetățenii. Este un gest inadmisibil de folosire a unei instituții de forță a statului, care trebuie să asigure statul de drept în interes direct politic cu demiterea președintelui Traian Băsescu,” a afirmat deputatul.

El a comparat gestul cu colectivizările, spunând că nici în anii 1950 nu au fost folosiți astfel procurorii, iar acțiunea subliniază „cât de independentă este justiția.”

„Nimeni nu este mai presus de lege în România și procurorii trebuie să știe că vor răspunde, acolo unde este cazul, pentru abuz în funcție. Vor răspunde pentru abuz în funcție ca orice fel de cetățean care în funcția lui abuzează. Să le fie clar! Iar dacă au primit ordin în acest sens nu au nicio scuză că au executat ordine abuzive,” a adăugat Bogdan Niculescu Duvăz.

De asemena, el a avertizat-o pe Laura Codruța Kovesi că „răspunderea penală atinge și pe procurori” în legătură cu abuz în funcție. Le-a solicitat și cetătenilor care au fost abuzați, spunând că au fost foarte multe cazuri de acest fel, să facă plângeri penale împtriva procurorilor care i-au abuzat, iar USL le va pune la dispoziție în fiecare localitate asistență juridică pentru aceasta.

„Toate abuzurile care se fac în această perioadă în încercarea de a susține revenirea la Cotroceni a președintelui demis nu vor rămâne nepedepsite în țara asta, pentru că țara asta va merge pe calea pe care și-a ales-o, pe calea democratică, a statului de drept și a orientării occidentale și euroatlantice,” a mai declarat acesta.

Nu în ultimul rând deputatul a atras atenția procurorilor că, dacă doresc să facă o anchetă, trebuie în aceeași măsură să își îndrepte atenția spre județele în care prezența la vot a fost slabă, ca nu cumva oamenii să fi fost influențați sau cumpărați să nu se prezinte la urne. Fiindcă se uită numai în zonele în care prezența la vot a fost peste medie, procurorii dovedesc „o lipsă de echilibru flagrantă,” a arătat acesta.
Marți, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut anchete în Gorj și Olt, unde au întrebat oamenii dacă au votat la referendum și dacă își recunoasc semnăturile din tabelele folosite. Iar miercuri, aceștia au desfășurat audieri în comuna Suraia din Vrancea, mergând inclusiv în biserică pentru a vorbi cu oamenii. Se pare că au întrerupt inclusiv slujba.

Declarații Bogdan Niculescu Duvăz, despre acțiunile procurorilor din Olt, Dolj și Gorj

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22680').select();" id="embed_text_22680" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`